香港仆街地產商做PM,你問我答

193 回覆
0 Like 6 Dislike
Assistant architect >architect > project architect > project manager

Seems to be....
個site主力開大單位定細單位,
細單位二百尺定三百尺,
地下幾層做mall定做會所

係唔係developer 一早有哂指示比則樓
則樓最多都係諗下點派房
而家個西中細單位為主
基座有商業有會所
都試過做屋仔 幾億一間個d

則樓主要負責
-執行發展商instruction
-Design
-對政府
-對判頭
-簽名孭飛
-畫圖出標等等
講起pm 真係有d老seafood 又難夾 又難頂 做野唔撚用腦
試過有單project 個pm下下用淘寶價錢去比d luxury goods 又話呢樣貴果樣貴 屌你 你李老闆大撚把錢 咁都雞蛋挑骨頭 真係吹佢唔漲
x基都幾多x街pm
有冇聽過讀building出身既人做到pm?
building出身做contractor PM
developer會講明要咩級數,單位尺數,有幾多間房,有幾多特色單位,單位分佈位置
有咩設備,clubhouse幾大,有咩設施,有無花園,係幾多樓,裝修用料
其他都係則司諗
1. MArch grad左就入行做apm係咪好難請?
2. 你由aa, architect, pa, 分別做左幾耐先做到宜家個位?
3. 你覺得你大啲定marketing team大啲? pre親sent, 平時串柒柒啲pm都係要對marketing team低頭
依加好多APM得把口,做幾年學人做developer
剩係識鬧人
連基本野都唔識畫
下下指意則司
則司唔識剩係柄個則司

聽講F man同系公司出名搵人攞sample再搵大陸廠彷製,好多supplier都唔俾sample俾F man同系公司
apm minimum要professional喎
大公司重要3-5 post qualification exp

sale team 一定係最大,因為單project賺蝕由佢定價決定
PM team地位最底
marketing team係輔助角色
考AP都係讀書
你覺得做一個業主 PM 要有咩性格特質?
律師可唔可以做PM
咁後生 我見親果啲pm 都係4x 歲
做PM真係睇命水

developer剩請arch/SE/BSE/BS/QS+consultant經驗
PM部門有幾多人
你入bd都穩袋pt44
用左幾耐時間考牌?
前細發展商s&m 路過打下招呼
砌過咩大波白滑妹咁正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞