香港仆街地產商做PM,你問我答

193 回覆
0 Like 6 Dislike
唔係所有人會考ap
同學大約1/3左右考左
其實考ap未必係好事
除非做freelance或者做老闆
真心一問 有無機會幫幫手
利申都係做建築物料 交開大樓
因為我都未接觸到咁高級人士
暫時我見風火水電既sub con PM都係會比client or main con壓,無咩地位可言
同行巴打
Developer 既BS PM係咪同地盤既BS PM一樣都係咁無地位
如果真係project manager
點會無地位
起碼佢可以影響consultant payment, contractor claims
大把人已經要比面佢
因為我都未接觸到咁高級人士
暫時我見風火水電既sub con PM都係會比client or main con壓,無咩地位可言

識有啲PM都好大支野
點睇 BIM?
邊間發展商人工同福利最好?
PM有料, 大支野唔緊要, 起碼傾到計
好多PM係唔識既師奶, 尤其唔係大樓, 開會好似買送咁, 以為去左街市
engin 底 應該點入行?
成日對業主pm
唔通識?
好想做商埸盤
巴打做左幾耐?做左幾耐開始上手?
Archi 做PM 對Building Surveyor出身做PM 有咩意見
假設大家都係AP
有啲PM對外淆底,咩無理要求都要做,返到黎就做死班細
同行

利申: 最大業主ge pm 位
一開頭做咩位?
project assistant/ coordinator?

平時做咩工作多?要好熟啲例?

archi/int design做邊範最搵到錢?
我做緊果間發展商, 果個BS+AP 嘅PM超級打得
除非做到好強大同update得快既database
如果唔係我諗唔會太流行
不過科技既野我識條勁咩
本地4大都唔錯
不過文化都幾唔同
有幾間似做又36 唔做就36
有幾間就team同team之間要鬥爭
Engin底想入行考ap最實際
第二條路就自己熟讀例加搵個地盤佬偷師學builders野
之後搵間細developer入去做apm
Interview吹到水應該唔難入 扮哂做開建築野
有經驗再跳
資本主義社會入面有99%人都做緊好多虛偽行為
你敢講你做野個行對顧客係100%公平?
無意見
1x年
起碼行4-5地盤先上手
4-5年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞