hku bba is VS cu fintech

70 回覆
1 Like 0 Dislike
有finance同programming雙重底搵工真係幾好j
best5 25 唔上唔落

不過隨時熱潮一過
又即刻俾人裁

FinTech兩隻字真係好概念性
唔好焦聚fintech隻字
本身每間大銀行,fund, ibank都有請一堆識programming同finance嘅人去做trading/support
雖然依家好多都outsource 咗,但考慮到依類型人嘅supply少,我覺得應該都唔差
咁不如讀返CS
最怕佢個名咁,水左班高分既人入去
點知做既嘢同CS graduate做既工一樣

同埋呢啲科真係要有興趣先好讀
如果自己唔係programming/CS既材料
只係覺得呢科會好過一般bba,幾吃香,就去讀
咁真係會好痛苦
GPA爛左咩好工都冇得in
讀cs如果花時間熟finance,softskill又唔錯嘅,其實出路都幾好㗎,人工根本就一啲都唔失禮
你睇睇d course
其實根本fintech出黎都可以撈返普通IT工
咪撚讀bba is。你一定一定後悔!!!!

利申IS grad
IS grad無後悔
搵唔搵到食係睇人
睇你想學咩啦
如果真係好research方向/AI/ML果堆可能讀返CS真係好d既
不如你話我知,而家邊一行既技術係用緊 "fintech"
Fintech = 未來
識揀啦
IT 就 IT 啦 Fintech wor
http://fintech.se.cuhk.edu.hk/study_scheme

https://www.fbe.hku.hk/f/page/2407/BBA(IS).SYLL_2016-17.pdf

可以比較下兩者d course既分別
我就覺得fintech好J好多
HKU BBA IS既話最好讀埋CS啦
Fintech 聽個名真係好好多既,俾我都揀fintech
咁你叻仔嘅可以自修finance同點樣將it應用係finance到,又自發去搵intern,咁應該cs好啲嘅

但如果無咁嘅能力同毅力,讀fintech起碼可以幫下你有finance 底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞