hku bba is VS cu fintech

70 回覆
1 Like 0 Dislike
hku bba is
cu fintech
大家點比較
Fintech唔洗諗
Finance + IT野
個program仲有blockchain/cryptocurrency學
出路廣
其他擺左咩
幾分呀
咁睇唔開入science
哂嘢咗啲wor
睇起身係幾好j
ching讀緊?
為興趣?
其實為興趣你可以入到去take minor/睇下elective有無得揀
如果你有父幹咁當我無講過
新科唔知會點
不過應該係第一個真正關Fin Tech事既programme
希望唔係得個名,而係真係可以教到嘢俾學生
不是, 我其他it related major
已畢業做緊野
因為平時自己鍾意睇新科技, 所以知道呢行遲下一定好好發展
唔知exchange機會多唔多
因為見hku bba is可以第五年拎beng cs既double degree 幾吸引
係既
不過cu個program真係專攻新野
雖然出來搵工我覺得唔會太大分別
FinTech 宜家好虛好概念feel
Agger
但絕對係大趨勢,勁過做banker
bba is是垃圾

樓主你肯定你鍾意打code?
但係各大行有咩position開出黎?係大趨勢未必代表香港會請人
係都係silicon valley
但係個邊又會唔會認受CU既新Degree?

坦白講讀CS應該係暫時最多呢行既人有既degree
如果讀CS + 自己留意/自學Fin Tech
應該比起讀Fin Tech更容易入到相關既position

想搞start up另計

ibank,funds management個類已經長期招聘有fintech背景既人,點會無?有啲consultant 做大數據分析個啲都係,點會無出路?大把出路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞