hku bba is VS cu fintech

70 回覆
1 Like 0 Dislike
正解
唔做fintech工都可以做其他it工
唔好比個degree限死
出到黎做野根本好多野要再學
fintech 宜家開始大路 但新科唔知伏唔伏
呢兩科主要分別係邊度
兩科都係中median分數 唔知點簡好
IS主要教business友點用IT野幫手賺錢
HKU IS可以同CS一齊讀, 遲一年grad但兩個degree有齊
所以technical skills都可以係CS果邊學到返哂

CU fintech會讀返CS既基本course例如
programming , database, data structures
加finance course例如計數, 分析果d
而比較新既course會有blockchain, cryptocurrency, distributed ledger之類
呢d都係行內新科技, 缺人

比我會揀fintech
fintech會吾會好難讀?細妹係到糾結緊,佢以前冇學過programming 同讀IT有咩分別?
吾你老母
best 5 26
仲有無得轉
A1擺左sci?
rmsc讀咩架?出路如何?
rmsc定fintech出路會好啲?
靠腥港正苦=等死
冇讀bio
phy都冇 修chem+bafs+econ
宜家剩係可以做bba狗
分數夠入三大bba 但英文得3
宜家除咗cu ibba之外都唔知揀乜好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞