「中文/英文DSE衰咗」有人話可以考IGCSE?

56 回覆
5 Like 1 Dislike
我以為你講緊入asso yr 1 non-jupas報大學d野
JUPAS DSE中文/英文衰咗梗係只可以retake DSE啦
Asso Yr 1想入返U一定要滿足3322嘅要求,中文方面你用igcse/gce a level過到就得,非三大甚至唔care中文,IELTS就要最低6.0,但係三大文科社科要求係7.0
非asso

就咁報大學
我印象中都唔使專門prove中文呀嘛?

例如你喺美國中學返黎
咁有SAT 加D Subject tests應該好夠啦
考中文唔係用黎prove 中文,係用黎fulfill大學個second language requirement
喺啊 鬼想prove 中文
認真答 如果你係考dse中英文衰左 考igcse梗係唔得
igcse / gcse係中四中五程度
平時nonjupas 係睇中六中七程度既ib / gce al
如果你要考 都會係所有科目重考 無得呢科睇dse 呢科睇igcse

igcse 升到大學係少數例子 佢地係8-9科全A* 滿分果隻
相信你考到8-9科a*就唔會問呢條問題
如果你已經考完dse 大學又點會接受一個考一個淺d既igcse

咁如果係想考gce al或者ib既
中文方面係無人會睇既 因為全世界都知道 gce / ib 既中文任何一個中國人都會考到A* - B
英文既話 文學黎 都係果句 你讀到文學就唔會問呢個問題啦

有好多傻鳩問過我 可唔可以去英國讀一讀gce al 考幾條A番黎香港
外國讀書番香港uni通常有兩種情況
入3大既話 基本上都要A*A*AA 加IELTS 7 - 7.5
gce al仲難過dse 如果你覺得英文廢 又點讀到
如果你英文ok 就可學有轉機
另一種番黎香港既 可以係考到BBB BBC 果d
但呢d通常老豆老母識人 寫reference 或者捐錢俾uni
所以你係uni見到gce番黎特別廢果d 其實佢地係特別有米
咁要點算 如果中文衰左
如果要考其他試 都唔會係jupas入
NON JUPAS 就分international 同post secondary
international 就唔洗考中文 但你要係全部科都係gce al / ib

post secondary中文dse要考3
正常3大同city poly都唔會俾你考一科igcse中文 之後其他科計dse
所以唔好諗住有方法避開admission requirement

所以正常都係asso + 重考dse中文
如果你比人後生一年
或者你去外國讀a level / sat 咁就唔洗讀中文
不過A level係難過dse 就算唔洗用英文既數學
去到a2 units難度都>=dse m2
梗係唔撚得啦
as level咁低b 不過as +a2就可以

佢minimum 係話唔計中文
3AL / 2AL + 2AS

3大實際filter走左
無4AL / 3AL + AS呢堆
如果你個科係冷門科
AAAA / A*AAB 都夠入
如果神科 A*A*A 一定無走甩
當年精算就收緊A*A*A* ielts 7.5
今年就真係唔知啦

如果dse考唔到果班可以死左條心
以難度計
HKAL > IB = GCE AL > CEE > DSE > IGCSE > GCSE
你幻想既係愈後就要考得愈高分
iGCSE 中文我就唔知
但gcse 考既中文係小明旅遊記 我最喜愛的節日
呢個大學admission都知道係香港小學程度
讀緊大學既你 想用nonju trans 走
可以考慮 GCE IAL 報3科加IELTS (7.0+)
算係成本最低 又唔洗QUIT U
既然大學知道小學程度 點解又要放喺入學要求
Igcse幾年前都仲有可能 依家大學已經唔理 話知你10A*
好似呢排轉左制 難咗 以下講嘅嘢係based on轉制之前
個試基本上係英國f4程度 淺到咩咁
中文就更加係幼稚園至小學程度 毫無參考價值
聆聽悶到我真係瞓着咗
英文就睇你個底 不過肯讀都星到嘅
分EFL ESL
first language 似e.lit 要寫essay
Second language 好似係考Grammar嗰啲
我當年hea讀 中文A* EFL差3分A* ESL A*
其實考完就真係唔會證明到啲乜嘢
Gce就睇你想入邊科 入u就容易過dse 神科就仲收得高過oxbridge
中文基本上係考翻譯 你讀完會係英文進歩咗
英文就真係唔使諗啦 同自殺冇分別
唔好俾人誤導,入大學性價比最高係GCE IAL
攞A/A* 既% 多到西咁

大學入學試:DSE IB GCE SAT ???
https://lih.kg/136594

自行google gce 入大學啦
http://gcehk.blogspot.com/2014/06/dse-vs-gce.html
剩連登search GCE 都大把好野

[GCE/IAL] 圍爐取暖區
https://lih.kg/710108
收皮啦
為左補full cert,一種所謂嘅儀式感
我係A*AB入engineering science 嘅
以難度計
HKAL > IB> DSE = GCE IAL > = CEE > IGCSE =GCSE
神科就仲收得高過oxbridge就真係啱嘅
當年考完dse順便考埋IAL
雖然最後用dse分入大學
IGCSE應該淺過DSE 大約會考程度
HD想上番U
中文2左 英文有3
即係要重考dse中文?
利申咩都唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞