DSE差一科先有asso讀 我應該found dip定retake一科?

149 回覆
3 Like 35 Dislike
有啊 睇你讀咩 醒目既用eapp報定拎conditional offer就得 到時完左毅進成績轉換就有得讀
fd比毅進更差
我有個fd英文1左 但數學5*
Cccu有offer比左佢
真係會睇翻DSE FD 唔一定等於5條2 因爲FD可以drop走合格既科 有人讀埋上u但因為AL/DSE肥左要讀毅進再上公務員
Bu found dip冇五條二
如果我appeal 8月8出結果 仲報唔報到hkcc
差一科就Retake 啦,肯努力1上2根本唔難,除非你有政府資助/屋企大把錢就去讀fd , 如果唔係Retake 抵玩d
六年前 中文一左 其他科有三有四
入左 Cie found dip 繼而asso 再入八大
依家做迫科

記得放磅果陣 成個人都好迷失
都估唔到依一刻 可以爬到依個位置

樓主 你要諗嘅係 你覺得自己適唔適合讀書
自己有無天份讀書 係真係差少少失手丫
定由細到大 死讀難讀都去唔到at least above average 坦承面對左自己 先再作決定啦

讀咩都好 想入返u 都係靠自己堅持嫁喇 最緊要知道自己做緊乜 目標係乜
有公開試中英文要求果D公務員POST, 俾你讀撚埋PhD都好, 都要一係考CRE,或補考DSE或其他認可考試, 總之要MATCH語文要求, 唔係一樣SCREEN撚走你, 唔係有DEGREE就大哂

見識少就收皮啦傻鳩

另外,唔好意思我係jupas上UGC,現職半professional grade公務員
Ching我而家好迷惘
你目標係考老紀就拿拿臨去讀毅進搞撚掂
唔洗左諗又右
過左2點,係咪皮已收
樓主其他都2,差一科就有得讀asso, 你憑咩覺得如果樓主一年全力谷一科會都係得1, 入asso 都要Retake 呢句講得好呀,咁入fd 又有幾好
不過都係個句,有錢/屋企唔等錢洗/有 full grant 咪讀下fd lor
進一步甄選 唉
你係去邊道check
我喺gmail嗰道見一個通知都無
要去佢粉紅色紙果個有個website比你 你用左code上面個號碼log in 佢會顯示
睇到了thx
case pending?
同問
有未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞