DSE差一科先有asso讀 我應該found dip定retake一科?

149 回覆
3 Like 35 Dislike
你登入左睇未 定係等到2點再睇多次
長期update gmail
我登入左果到睇 未到2點仲寫緊case pending 係咪姐係冇機。。。
你eapp有無報
btw未到2點。。無事嘅
英文3
2pm後?
想證明自己讀到
成績考到咁...入到ASSO都上唔番UGC架喇,最多咪讀D野雞大學遙距TOP UP
不如學番門手藝好過
如果雙管齊下呢?
想考入境 海關 點都要有五條二
記得自己搵生活費 學費
揀科自己揀 唔好最後瀨天瀨地 瀨無書房
咁你咪唯有讀毅進或補考LO
俾到你讀ASSO都唔會變5條2架喎
比得起錢咪fd
有機啦 英文3 已經同2 果啲分開上堂
不過你班啲人可以好撚高分
群埋拒地 入U機會都大啲
唔好on 鳩啦
asso 畢業 點都高過5條2
點會考唔到海關
你都戇撚鳩
DEGREE畢業都要補考番DSE呀 傻撚
唔識就問下人啦
有degree 學歷 你會交DSE成績去報海關?你on9鳩?

btw 個degree 點來,補考DSE???????
i.

在香港中學文憑考試五科考獲第2級或同等(註1)或以上成績(註2),或具同等學歷;或

ii.

在香港中學會考五科考獲第2級(註3) / E級或以上成績(註2),或具同等學歷;

呢啲全部都係最低要求啊 傻仔!!
乜撚野degree要補考DSE,你個乜撚野degree來
你係唔係咁撚柒蠢
ASSO上U 但無5科2都要毅進OR補考呀 你條戇鳩仔

另 外 , 公 務 員 事 務 局 亦 考 慮 有 關 在 公 務 員 聘 任 上 接 受 新 學 制 下 的 高 級 文 憑 及 副 學 士 資 歷 。 在 參 考 教 育 局 的 建 議 後 , 公 務 員 事 務 局 決 定 , 在 新 學 制 下 頒 授 經 本 地 評 審 的 高 級 文 憑 及 副 學 士 資 歷 均 符 合 入 職 學 歷 要 求 定 為 副 學 位 或 以 下 的 學 歷 。 持 有 這 些 高 級 文 憑 及 副 學 士 資 歷 的 人 士 , 在 申 請 公 務 員 職 位 時 , 亦 將 被 視 為 達 到 中 學 文 憑 英 國 語 文 科 第 3級 及 中 國 語 文 科 第 2級 的 成 績 。

自 二 ○ ○ 九 年 八 月 , 政 府 在 聘 任 公 務 員 時 , 視 持 有 經 本 地 評 審 的 高 級 文 憑 / 副 學 士 資 歷 的 人 士 為 達 到 會 考 英 國 語 文 科 第 3級 及 中 國 語 文 科 第 2級 的 成 績 。

https://www.csb.gov.hk/tc_chi/info/2170.html

你就算有HD/ASSO都係當你英文3同中文2咋
邊撚到寫5科2呀??
不要吵了大家
毅進好d喎 直接讀入境班仲有快線
有入境班咩 但毅進出黎報考都唔夠asso爭
拿樓主, 無5條2 ASSO就一定唔收你既
但讀FD就已經=有5條2

發 言 人 補 充 , 公 務 員 事 務 局 亦 同 時 考 慮 有 關 在 公 務 員 聘 任 上 接 受 基 礎 文 憑 的 安 排 。 參 考 教 育 局 的 建 議 後 , 公 務 員 事 務 局 決 定 接 受 職 業 訓 練 局 頒 發 的 基 礎 文 憑 為 等 同 香 港 中 學 會 考 五 科 第 二 等 級 ╱ E級 成 績 , 包 括 英 國 語 文 科 和 中 國 語 文 科 。 此 安 排 與 現 時 接 受 毅 進 計 劃 作 為 應 徵 公 務 員 職 位 的 安 排 相 符 。

唔好聽D傻西講乜鳩ASSO
講真除非你定力好夠 如果唔係保障啲就fd啦
但fd呢就只可以升翻上fd個間既hd/asso (多數)
毅進就一定等於5條2 讀完一年可以直接考
ASSO 資歷架構已經係毅進上面,無寫唔代表無,學歷已經比中學文憑同毅進為高
五條二或具備同等學歷,其實你真係可以打電話去問。

*因為獲取ASSO學位入學嘅人入學條件已經被設定為22222,已經唔再需要DSE成績去證明。你究竟明唔撚明???毅進仔。**

我比較想知你講degree都要補考DSE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞