【先秦哲學篇】古代科學家精神:荀子的法後王

68 回覆
26 Like 1 Dislike
諗起近年有莊子儒門說
銀仔,見係你渣,推咁先睇
其實都唔算近年
再早唔知
但章太炎曾講過莊子可能係顏學傳人
錢穆亦承其說

實際係點無人知 不過《莊子》裡孔子的形象係「內篇」(七篇被認為出自莊子本人的文章)同外篇雜(出自莊學後人或附會上去的文章)確係唔同
係「內篇」入面,孔子的形象其實都頗高大的

好記得外篇先狂串孔子
近年我印象中係楊儒賓好深入咁去講
出咗本 儒門內的莊子
墨家先科學
「不過佢訂立四書,入面無荀子,都一再證明荀子其時地位比孟子低」

我明白你的意思。不過對於朱子定《四書》,或可從另一角度睇:

《四書》到底係咩?點解朱子要定《四書》?(以下內容大部分來自錢穆先生的講法)

簡單黎講,《四書》其實係朱子編定既儒學入門書。
係朱子之前,儒者一入門就要直接鋤五經。但五經既本質係乜?講到尾,就係年表(春秋)、通勝(易)、詩集(詩)、官制同禮儀章程(周禮同儀禮)。
讀咁既經真係讀得出道理嗎?有的,不過勞而少功,如朱子所說:
「語孟工夫少,得效多;六經工夫多,得效少。」(《朱子語類‧論孟綱領》)

五經的繁瑣難讀,最麻煩的事是令儒者不易掌握儒門的綱領。對此宋朝的儒者開始試圖提要鉤玄,直到二程後學朱熹(注意,四書的概念係有門派背景的)提出「四書」,這一工作方大功告成:

「近思錄好看。四子,六經之階梯;近思錄,四子之階梯。」(《朱子語類‧論自注書》)
(至於後世政府將程朱定為一尊,並非純學術的事,這裡暫不展開。)

《四書》雖然重要,但本質終究屬入門書。內容當然係圍繞「仁」、「義」等儒家基本概念(當然重有程朱理學既夾帶貨)、及儒門的基本工夫(《大學》)。而荀子治學路數偏於治經、治禮,若以荀子入埋做《五書》,咁咪走返舊路,失去左本身提要鉤玄的意義?

當然,選以《四書》(論孟)為新傳統確係選擇後的產物,但儒門最精彩的、最基本的不就係對心性的體察同發揮嗎?人而不仁,如禮何。人而不仁,如樂何。 仁而後禮,仁而後樂。相比荀子,論孟的確係更加堅持依一點。如此一來,朱子以孔孟為宗係有道理的。

此外,如上所說,《四書》只係入門書。儒者之後重有大把禮大把法要學的,依一點可參元代《程氏家塾讀書分年日程》(作者係朱子粉絲),睇完大概可知宋後儒者治學的理想同真正規模。朱子並無忽略荀子對「學」同「用」的重視呀。

4.孔子無得講啦,但我比較撐荀子

我中意孟子就係因為佢夠憤青
戰國時代 滿地走獸 在上者唔當下面係人 在下者過非人既生活
孟子肯企出黎、堅持講公道話 比荀子為後王準備新秩序 更加不易
呢個gag我f.1 f.2嘅時侯都搞過
咁撚多年嘅冷笑話, 你匿入廁所講完自己笑返算啦...
荀子個進路算係比較 empirical
但唔太算科學
留名學野
荀子
墨家理論太多破綻,將人性歸於神鬼之說的話,充其量只是宗教,說不上科學精神
依家會逐一回覆大家,但係某d問題我會講清楚先。
1.性惡論問題。呢個我個人真係覺得冇咩討論空間,呢篇文都少牽涉到。如果你要我講,性惡本身就係「性自然」之意,荀子好科學咁睇,只係想人地面對呢個問題。提出性惡既原因係針對孟子,第一個屌鳩儒家迂腐既人就係荀子,佢就係覺得孟子吹到人性太好,偏離左孔子原意,所以提出性惡黎屌d儒家撚。
(順帶一提,孔子冇任何一條條文提過人性善惡)
我唔是好同意你呢一part既講法。
不過學術研究就係咁,只要可以自圓其說就得,所以都好歡迎討論
第一條link開唔到。
同本文研究方向無關所以冇睇(或者睇過,但係用唔著所以冇提及)多謝你提醒
如果你發現邊d論點可以做補充,歡迎po上黎一齊睇
呢層可能我要查下資料先答到你,荀子地位高既年份平均長度比孟子高好似係社會意識既誤解黎。

呢篇文章主要係想講比較基礎既資料,太拋書包怕會有反效果。
另外,論文既傾向視乎執筆者而言,有人覺得新荀學派有值得研究,有人覺得新荀學派越講越偏離航道,倒不如不提,例如我。
呢位ching原來已經回應曬 早知我唔打。
cu master都有荀莊比較 個prof講得幾好
多謝g持
雖然孟子個位幾高,但其實睇佢老細d反應就知,佢唔受重用
銀灰巴同探長都喺度

入嚟重溫下先
可能我比較片面 (我淨係睇到佢哋研究數學 物理 之類的
唔係,今晚會繼續
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞