[水草造景] 集中交流召區

1001 回覆
35 Like 1 Dislike
有阿叔frd唔要留咗俾我,擺咗office又搬唔郁,索性入坑玩下
未種過牛毛幫你唔到
但睇相盞燈好似好暗咁
長遠黎計都係正正經經買個濾桶啦
80L水我會揀2217
好嘅 我都睇緊 買幾多L per hour
大約300L per hr. 夠唔夠做?
同埋想問粒光顏色係咪都有影響?
我呢SET LED燈 有三粒綠光
e個坑都幾深
你要預好多錢
唔識搞就送俾人算啦
一般都建議過濾流量係水嘅6-10倍
熱帶真係黑黑黑店嚟
買咩死咩
on99
1. 牛毛一開始生根,就要貼地剪晒佢,先會生得快,我問草店老板的,返去試過,真係有效
2. 濾水有10倍好d,我60L 缸都600L/H,水質唔好養草都唔靚
3. 燈就咁睇暗左d ,牛毛唔夠光會生得高d
4. 見你冇水冷 8月開始種應該太熱,宜家應該好d
5. 如果你買既係迷你牛毛,會再生得慢d
咁大個缸 錢同心機要好多
訂埋濾桶 預計新年前有得玩4尺缸
要睇光既波長
拎個細缸行冤枉路先
咁大個缸遇到技術野or覺得唔靚想玩第樣好麻煩
唔該哂呀 巴扛
1. 咁咪要抆番佢地出來 再剪過?
2. 太大 水流係咪唔係咁好??同埋怕D魚頂唔順
3 個LED燈 24W 夠夠做?
4 依家仲應唔應該再買D 新既來種??
5係迷你牛 BTW 我係熱帶個度買係呢一種 因為我見容易 分一棵棵就揀呢種種 定其實買番平時個D有根既 會好D
驚太大水流可以係出水口度做水腳
但你用掛濾一來唔夠流量
二來唔夠容量做生物過濾
到時毒素積累 長遠黎計都唔好
你種個時插幾棵係缸邊,隔住玻璃見到佢開始爬開/生長緊,就剪晒突出泥面既老葉呀,你唔好成棵抆出黎呀......
都係呀 點都會換桶 差在 園幾多水流量嘅

BTW 當初玩水 諗住HEA 玩
連LED CO2都唔玩 打算加個卦濾簡簡單單就算數
點撚知愈玩愈玩沉船
好嘅 明白
有時佢哋漂在上嚟 我都冇計 插番佢算
80L 乘 10 即係800
D桶塞滿濾材又慢d 吸左屎又慢d
遲下又會用黎推水冷推其他野 又會慢d
預大少少無壞
BTW
我大約60L水 用緊eheim 2215
流量:620L/H。 揚程:1.8m
聽日出卡其望下先
水冷係我嘅底線 唔會再買 太貴太食電
屌嗱星 點解有隻蝸牛係水榕上面 從何而來 已經冇買魚蝦成2個月
好快就會買埋架啦
見以前有人推up 牌 d-ex120
我淘寶買99人仔 500L/hr 用咗幾日都ok , 幾靜
我會種第二隻低要求既草試下,例如爬地珍珠,upgrade 設備洗唔少錢架。btw 迷牛真係生得慢,我之前種極都爬唔滿,反而普通個種生得快d
依家都洗濕咗個頭
普通牛毛 要求反而底D?
當初見人話迷你牛唔洗CO2先揀呢隻
點知仲伏了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞