[水草造景] 集中交流召區

1001 回覆
35 Like 1 Dislike
D木個形睇落唔錯 邊間買?
ADA泥啦 最穩陣
利申:用緊

好似出左隻新泥 ADA light
個缸好襯你個名
thanks巴
隻新泥會比舊款好啲?未種過草唔識
新泥聽聞冇咁肥,等你做白老鼠
就嚟開缸好興奮
想問下100l 水想養下蝦,幾條魚再加少少水草
裝水妖精係咪要加底板,水妖有冇推薦牌子
另外想問下唔打co2 但想淨下草地有咩草適合
唔一定加底板,
水妖大牌子就tetra, 冇咩所謂既用返信友個d都ok,
你試下爬地珍珠/天湖茜,迷矮個d應該種唔到了(冇co2生得唔靚/慢,但唔會死)
無咁肥唔係差啲咩
有錯請指正
冇咁易爆藻
咁多位巴打
想問下草缸d魚生白點點搞好
我用緊呢隻新泥,管理得唔好一樣爆左藻
慢慢升溫到30度再加白點藥,好易搞
多謝師兄
仲未買泥同暖管 有冇推薦
另外想問下如果真係打co2
set up total 要幾多錢
Co2 2手400-500$一set,全新800-1000$左右 (1L樽)充一次氣45$ 用到3個月至半年。

泥用返Ada 粗泥(舊款)
暖管宜家唔洗啦 我都未買,如果我買都買返大牌子,應該買eheim
其他睇你養咩,你講左先答到你
都係想養下極火蝦,隨便一兩條魚,同想試下做下山景
冇co2想種草皮有冇乜前景草好養
爆邊款藻先
24吋 水草缸 入門 List

24吋標準缸 種水草 低階List
[缸] 普通玻璃 24”12”14” $198
[過濾] 淘寶 UP External Filter D-EX120 RMB$90-100
[生物環] 行家首選 散裝 1L $45
[燈具] 淘寶 千尋水景 LED Series A A601 60cm 39W RMB$199
[底床] ADA AquaSoil Amazonia Powder 粗泥 9L $180
[二氧化碳] UP 鋁樽 1L 雙錶頭電磁閥 套裝 (包玻璃計泡器+止逆閥+擴散器+CO2喉6尺)$980
Total: $1776.8
From 高登 少年水族師

唔知你個缸咩size, 當你開24”先。你可以唔用co2, 又平d, 種天湖茜都可以冇co2..
天湖茜?
魚街 日昇隔離果間 早幾日見佢d 新燈係大條 $10/1條 同埋睇狀態幾好冇病
天湖茜真係顛狗黎
粗生 極速轉水 瘋狂亂爬 我拔走哂
17 寸半
師兄list 入面嘅Up external filter D-Ex120 同埋支燈有冇人用過可唔可以包膠
btw
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞