[水草造景] 集中交流召區

1001 回覆
35 Like 1 Dislike

黃L哂 現階段係咩都做唔到
依家燈照都keep住8~9個鐘內
岩岩開照89 個鐘 太耐啦
番去就減番時間
希望救得番
初開缸唔洗照咁耐, 如果唔係一定爆藻, 3-4個鐘就夠, 之後每個月每2個星期加長半個鐘至1個鐘燈照, 期間要留意住草況同藻類。

草黃同謝可能係轉緊水 or 太熱, 轉緊水就唔洗點理, 遲D會生番靚。

開缸頭1個月盡可能2日換1次 or 一星期換2次水, 因為新泥底會太肥好易爆藻。

水白濛濛即係硝化系統未穩定, 你開缸果陣有冇加硝化菌? 如冇, 可以買支蜂王醬加落去。
有加呀 可能D bio ring (平野)我有洗過先用仲未養到
同埋個缸得5條魚毛仔
一定要定期換水, 太耐唔換會積聚有毒物質, 再勁既過濾系統都搞唔掂。
除非個缸大量水草, 同時只養一兩條魚毛。

當然有高手可以SET到唔用濾唔換水都得, 但係我諗唔係我地討論既層次
恭喜巴打終於到貨
我塊3尺都j左好耐
你開缸幾耐? 缸幾大? 用咩過濾?

正常初開缸要1-2星期先會穩定, 光照唔好太長, 魚唔好太多, 餵食唔好過量。
琴日同佢傾左陣
佢話呢加試水溫賣128
賣完呢批加到160
美中不足
但真係一流
開咗5日度
80cm *35*40高
外置卦慮
爬番你張相了, 老實講, 咁大個缸成100L水咁細個濾真係唔夠力。
個掛濾可以放既濾材唔多, 變相養唔到太多菌, 所以水會白, 真係有D難搞。

唔好養太多魚, 勤力D換水...應該OK既....
因為唔想放頂濾 好大舊 又冇位放
睇下仲有冇個大力D 嘅卦濾啦
如果有位, 可以望望隻Eheim compact 60, 個人覺得幾抵玩
試下比D CO2佢
我D迷矮日日用盞千尋審犯咁照佢十幾個鐘
除左初期轉水都冇咩大礙喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞