熱血時報:舉報捉狗Page之餘,請同時杯葛劉冠傳 (極醜惡大叔)

64 回覆
4 Like 5 Dislike
PassionTimes 熱血時報
16 hrs ·

【自由恒:舉報捉狗Page之餘,請同時杯葛劉冠傳】

在去年9月,有一個叫「舉報流浪犬隻 人人有責 Report_Stray_Dogs」的 Facebook 專頁出現,當時引發起動保人士極為反感,認為此舉抹殺了流浪動物的生存空間,引發集體舉報,但結果類似的專頁卻死灰復燃,沒完沒了。
版主所散佈的訊息,就好像與流浪狗有仇一樣,而且價值觀相當扭曲,例如在他鏡頭下的流浪狗,大部分都被描述為「見人就追,懷疑帶有瘋狗症病毒」,又指「任何"狗隻"都是極度危險的物種,隨時傷人」,版主周圍叫漁護處及愛協捉狗,務求置牠們於死地。事實上,社區的流浪動物都有其生存空間,只要大家無主動挑釁,其實不難做到共存。

近日又有動保人士看不過眼,再一次呼籲網友舉報。個人而言,並不反舉報行動,畢竟是「無成本,又可以玩野,點解唔做」,但我只想提醒大家,就算給大家Port死了,相信同類專頁又會極速復活。

還記得在去年9月,《熱血時報》有做過相關的報道,指有網民合力舉報「捉狗Page」,令到更多人關注事件,但結果卻有少數動保人士批評有關報道,指是 make stupid people famous,反令「捉狗Page」更多人認識,多了數十個likes。起初我認為有關批評是荒謬,因為當時只想到用最大力量去 Port 死該專頁,但三個月之後,卻有少少不同的體會,因為大家都明白到,涉事版主不單極之得閒,而且更自覺有一種使命,勸也勸不來。

冷待捉狗專頁,本來是沒有辦法之中的辦法,可是你想冷待,但有人卻要令相關專頁受到關注,話說「舉報流浪犬隻 保障公共安全 Report straydogs」專頁每一次出帖之後,往往在極短時間之內,被知名本土icon「極醜惡大叔」劉冠傳轉載。

「極醜惡大叔」的知名傑作,除了是一條 YouTube 片段之外,當然是他的北區水貨走私客及黑警資訊,由於不少屬一手料,他的發帖往往得到大量本土派支持者轉載。雖然網民都好醒目,識得冷待劉生 Facebook 夾雜的「捉狗Page」訊息,但這是否足夠?我看就未必。

全文︰http://www.passiontimes.hk/article/01-08-2017/35091
極醜惡都要被皇天擊殺了
為左保住d禽獸,連反差佬既人都要反了
動保撚好野!搞動保重要過監察同恥笑黑警
癡撚咗線?

狗>>>>>>>>>黑警

但極醜惡佢真係會報警捉四隻腳既流浪狗

好矛盾 我都唔支持佢呢啲行為
不過我諗唔洗特登指名道姓提佢掛?

但係佢發來先
所以今次我幫熱狗

禽獸真係大撚曬的
話知你成功幫香港革命
只要你唔鍾意d禽獸就會俾班禽獸撚批鬥

但係佢發
所以今次我幫熱狗
梗係啦 近日搵咗個獸醫做節目 循例都要做下大愛撚嘅
梗係啦 近日搵咗個獸醫做節目 循例都要做下大愛撚嘅

兩者有衝突
愛護動物唔可以同時反差佬
事實人哋好好地連少少生存都唔比佢
啲指控全部莫需有, 啲瘋狗證呀, 會咬人呀, 事實年中都幾多單係流浪狗咬人呀, 根本少之又少。
再講呢條撚樣反差佬咪又係出於私怨, 傳聞佢係比人革扯先仇恨差佬啫, 咁多次社會運動有冇出過嚟呀?
相信反狗page都係一樣, 睇條友出啲post用字都係仇狗多過為公眾安全

兩者有衝突
啲指控全部莫需有, 啲瘋狗證呀, 會咬人呀, 事實年中都幾多單係流浪狗咬人呀, 根本少之又少。
再講呢條撚樣反差佬咪又係出於私怨, 傳聞佢係比人革扯先仇恨差佬啫, 咁多次社會運動有冇出過嚟呀?
相信反狗page都係一樣, 睇條友出啲post用字都係仇狗多過為公眾安全

佢仇狗又點?乜宜家你反差佬反到贏開巷,有餘力到保埋d狗咩?
保警犬果然大愛

兩者有衝突

仇都有道理, 唔係無原無故的恨, 啲狗喺街係咪會得罪你咩
咁如果淨係反差佬唔保啲狗係咪又會贏到開巷, 垃圾logic, 不知所謂
做人做事要講道理邏輯對與錯
唔係乜都偶像化個人崇拜, 香港人幾時先學識呢樣嘢, 做啱一樣等於要撐埋其他行為, 都幾可笑

兩者有衝突

咁如果淨係反差佬唔保啲狗係咪又會贏到開巷, 垃圾logic, 不知所謂

反差佬都反唔贏,保乜撚野狗呀?
飯都冇撚得食係咪又走去捐錢俾公益金呀
垃圾logic,不知所謂

兩者有衝突

你覺得自己可以反贏差佬㗎
請教吓點贏? 條友拍吓片上網恥笑係咪有得贏, 原來咁簡單
同一句嘢要講幾次, 兩者有衝突咩, 反差佬同時唔可以由啲狗流浪, 要捉晒先反到㗎? 而家係咪反對佢捉狗佢以後就唔會反差佬呀, 吓? 反差佬大撚晒, 上網恥笑吓差佬有光環㗎, 你估佢幫你打差佬兩鎚咩, 講撚到佢好似聖人咁, 你都真係戇撚鳩鳩, 垃撚圾, 不撚知所謂

兩者有衝突

你覺得自己可以反贏差佬㗎
請教吓點贏? 條友拍吓片上網恥笑係咪有得贏, 原來咁簡單
同一句嘢要講幾次, 兩者有衝突咩, 反差佬同時唔可以由啲狗流浪, 要捉晒先反到㗎? 而家係咪反對佢捉狗佢以後就唔會反差佬呀, 吓? 反差佬大撚晒, 上網恥笑吓差佬有光環㗎, 你估佢幫你打差佬兩鎚咩, 講撚到佢好似聖人咁, 你都真係戇撚鳩鳩, 垃撚圾, 不撚知所謂

咁你連人權都顧唔掂仲理d狗做咩?食飯都無錢學乜撚野人捐錢呀?人權都搞唔掂仲要為d狗倒反警陣營既人米,快撚d拎曬副身家去餵狗啦
起個黑衣怪人底就知佢啲觀點真係唔logic啦
仲會有人同佢嘈
起個黑衣怪人底就知佢啲觀點真係唔logic啦
仲會有人同佢嘈

係囉,所以狗權緊要過反警
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞