廢老vs廢青,有樓vs冇樓,港女vs港男:文化馬克思Cultural Marxist嘅divide and rule

199 回覆
293 Like 12 Dislike
應該話社會文化唔係單純嘅二元對立
但係當我哋要拉一邊再打一邊呢種方法當有權力去定義嘅人最方便
因為權力再度分配底下會令一邊陷入弱勢造成佢哋想創造嘅局面

工人打工廠如是 無產打有產如是 港男港女互片亦如是
其實都冇乜好講 大家唔打破個種非此即彼嘅思想呢個問題冇乜得解
簡而精 要日日推上水
隻5毛又講咩 BLOCK唔洗睇到屌鬼
恐怖之處係佢哋真心噉樣思想

真心唔明點解成個中共可以信奉一個咁唔make sense嘅理論...
我想問樓主其實有冇一個地方或者團體曾經試過成功對抗呢種社會入侵方式,同埋佢地嘅方法係點,用黎作一個參考都好。

我知自身嘅培養好重要,但係依家嘅教育令到好多年輕一代既欠缺批判思考嘅能力,而學業壓力令到學生冇多餘精力去留意身邊發生甚至世界發生緊咩事,更枉論去develop其他方面從而去學習批判思考呢樣野。我覺得學生又好在職人士又好,呢個社會嘅system係有目的地施加過多壓力喺大家身上。之前有人提過每個人返工返得辛苦,放工就想逃避現實,唔想用腦。然後不論係有紅色資本撐腰嘅媒體,定純粹冇乜道德又冇乜內涵嘅媒體,都一味發放一啲嘩眾取寵、可以呃like嘅內容出黎吸引大眾,令大家個腦停止思考只會接收。我身邊有好多人就係咁,完全唔知呢個世界發生啲咩,然後當你一涉及呢類型嘅話題啲人就當你扮哂野認真撚。就算想叫醒啲人都無從入手。

btw 好多謝巴打開呢個post。如果唔係睇左我都唔知我已經正中對方下懷,對社會產生無力感再變得冷漠。自從dq之後我就覺得睇呢啲新聞好痛苦,好無助。然後就有意識地去ignore呢啲野只專注喺自己度,嘗試去逃避痛苦。但係睇完你呢個post之後我覺得姑勿論自己有冇能力去影響人,至少一個人最基本係要有明辨是非嘅能力。希望有更多人可以睇到呢個post。希望巴打有時間講多啲,同埋唔好介意我好眼訓打到1999
你高估大眾智慧
解決方法理論正確但完全唔可行
係分而治之既統治策略下
政府控制輿論同教育
無知愚昧既大眾絕對佔9成以上
就好似洪水一樣
將所有想撥亂反正嘅人吞沒
想破局想將一切拉回正軌必須理解現實
利用人性缺陷係相同戰場下戰勝對手
中國既組成就係1%既士大夫同99%既愚民
能夠改善局面令中國人變成100%既公民先要奪權
要奪權唔可能指望社會結構變成50%既士大夫同50%既愚民
而需要令99%既愚民企係自己既一方
純個人見解
樓主你真係有心
有時出面見到啲on9 post真係廢撚事入
不過你有心還有心
班人未必會知你做乜
因為每個時代都會有呢啲人
只係呢代特別多
因為Facebook 連登 ig同傳媒幾乎日日負面性洗腦
就算連RTHK嘅節目係反映緊現實,但係發放嘅負能量太多
都係講香港唔好嘅野多
所以基本上黎講
香港依加呢一代俾網路影響得太深
有點難改變
再加上啲人嘅on9思想
覺得係咁就係咁
人地話係就係
唔識自己思考
依加連登仔講黎講去都係果幾督屁
你同佢討論,佢就用極端例子頂翻你
訓唔着推一下
其實我啲post係用緊政治宣傳嘅伎倆嚟逆向洗腦緊,正正做緊你講啲嘢。

如果跟住你覺得「喂,你啲post就算share出去其他social media都比較小人有知音喎」,咁你就未睇得出個原因係因為我近排個幾個post嘅反洗腦包裝手法係designed with連登仔in mind,所以個包裝如果要係出面share,就要變通一下。

但係個message其實唔洗變。
其實負能量多與少都冇問題
只要啲人知道個思想操縱伎倆就可以有抗體

Psychological subversion係一定要個target肯被洗腦先會成功,負能量多少只不過係個環境,唔係必然因素。
你講得岩
你呢個已經係好可行既方法...
論國家,芬蘭係一個重要例子,佢二戰嘅時候好成功咁抵抗蘇聯嘅精神入侵,到真係打嘅時候,一個芬蘭人殺十個蘇聯兵。佢哋真係好團結。

論網上社群,歐美有兩個論壇叫4chan同8chan,佢哋分別嘅政治版 /pol/ 都經常有subversion打手去嘗試控制輿論,但係次次唔至失敗,仲俾人玩返轉頭,因為班 /pol/ 仔自己玩政治宣傳玩到痴線咁勁。
繼續學嘢
推推先
strong post lm
巴打真係好成功將個概念好有條理咁去解釋
由唔知幾時開始,d post成日都將每一樣野非黑即白,結果裡面當然係唔會有任何討論空間,而五毛嘅慣常手法就係將d point隨便歸邊,旨在破壞同膠化討論
如果要對抗呢種玩法,有必要響心態上改變,並唔係隨隨便便將某user定義為五毛就算,而係要抱持住識懷疑人同批判嘅態度,如果唔係,就好易跌落二元對立嘅陷阱
留名
我一直都覺得最終嘅gender equalization就係唔問gender 呢度係包括埋sexual orientation
所以一句講哂

港豬抵撚死
你個名都包含咗兩個階級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞