廢老vs廢青,有樓vs冇樓,港女vs港男:文化馬克思Cultural Marxist嘅divide and rule

199 回覆
293 Like 12 Dislike
其實我覺得好奇怪
網上嗌交唔係最鍾意互數謬論㗎咩?
唔知幾時變咗冇人識呢啲嘢,我自己都察覺唔到
我個人覺得正正就係marxism太過ideal
先至要控制人思想
但事實往往未必係非黑即白(除左法律)
所以中國都要迎合globalisation呢個係不爭事實
問題在於政治思想上仲係好大嘅控制
讀書時聽過有啲中國人係知道共產黨嘅思想控制呢啲野
但始終係小部分人
假設你係中國人
你知道所有野
你又可以做啲乜?
最近連登開始有唔少呢類清醒Post。好開始。
strong post lm
by the way 雖然唔知係唔係好關事同埋有啲政治不正確,但係我成日都覺得有時候女權vs父權嘅衝突係被人塑造出嚟,而現實上兩性嘅差距可能係源於男女先天上構造唔同(唔係淨係講性徵,而係可能包括埋性格嘅tendency,不過性格係源於基因定係社會文化就係另一個debate),但係當人擺男女平等出嚟嘅時候,大家就會因為political correctness 傾向支持其中一方
當然都有真係男女唔平等嘅例子
樓主點睇
太多小學雞中學雞係主因
香港太多人人云亦云,講咩就信咩
教育係一個大問題
所以點樣思考,成個thinking process好睇一個人會唔會突然開’曉’
好多因素會令到一個人點樣思考,但同時你無得怪人點解咁諗
只可以講眼光一定要遠大,虛心啲學習,唔一味屌曬一邊
支持
但係佢troll得無乜技巧...
推一推post 先
諗起連登最on9既例子
就係籃球vs足球
Seize the means of production
連仔最憎有錢人

Marxism係發現社會上嘅矛盾從而平分資產
各種運動本質上係互不相干
我踢波你打籃球無衝突
係波台痴線佬先會兩者一齊講似純粹攞彩
即使知道有呢種分化 咁可以點做先可以真正改變
小部分人嘅察覺 似乎難啲改善 呢種存在已久嘅問題
畢竟 將自己歸類係人嘅天性

多謝樓主嘅帖 好刺激到人思考!
最簡單就係一針見血咁,指出個「兩立」係假像。
你可以指出其實有多過兩個選擇,有或者你可以示範其實同一個人可以同時屬於兩邊。

玩盡啲就要用返政治宣傳手法嚟reinforce你個point,例如:
倒轉話返企死係一邊嘅人係「畀人利用」(被邊個利用就要睇你想persuade嘅人想聽到係邊個)
作感人故仔話有朋友/屋企人因爲要「二揀一」而反面/鬧交/分手/自殘,跟住「請廣傳」
散播消息話其中一邊嘅知名人士其實係另一邊嘅間諜
散播消息話其中一邊嘅知名人士有婚外情/叫雞/搞基/不育/避稅/假學歷
散播消息話其中一邊嘅知名人士後悔入咗佢嗰個陣營
其實有有錢人想連登㗎
*上
某程度上係,因爲美國背後財團控制,其實左右兩邊都控制哂。

突顯社會對立正正係整散人民嘅轉移視線伎倆。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞