廢老vs廢青,有樓vs冇樓,港女vs港男:文化馬克思Cultural Marxist嘅divide and rule

199 回覆
293 Like 12 Dislike
呢啲係咪叫世代之爭
Feminism最麻煩係乜都賴個「父權」
聲稱「父權」唔關「男性」事,因爲「父權」係「社會架構性」
但係又話「男性」係「父權」成功嘅原因

兜個大圈其實係將女性男性全部有關性別嘅問題賴落男性到
但係跟住又話feminism=性別平等
其實我會覺得成件事係gender stereotype多過sexist
講起gender stereotype,絲打有冇諗過feminism同transgenderism其實有本質衝突

女權話要推翻gender stereotype,因爲gender係社會後天賦予
變性權就話要用手術更改生殖器,因爲人腦個gender係biological天生

頭疼
權威黨媒批「跪求體」「哭暈體」「嚇尿體」疾呼不要再亂說中國第一了
https://lihkg.com/thread/727167/page/3?ref=ios

請向你上頭反映
冇得讚贏国,網路世界好沈悶
中国最近日日贏,美國佬點反擊好
https://lihkg.com/thread/635112/page/12?ref=ios

求下你上司,唔好打死美國啦
唔好同佢泥漿摔角啦
無知嘅人嘅思想就局限於非黑即白,因為頭腦簡
黑國白中間有好多層面係唔會思考
典型港豬連登仔思維
黑同白
所以依家要逆向洗腦
令到大家肯諗
我巴打嚟

如果咁講又要再細分sex同gender嘅分別
sex係biological inherited,係與身俱來
Gender係社會根據你個sexual characteristic俾你
亦都可以係根據歷史對性別嘅理解而俾一個social status你

我覺得兩者唔一定係mutually exclusive嘅
係我立場覺得transgender係一個mental disorder
不過gender stereotype好難一時三刻消除
其實有時大家會 sexual stereotype unconsciously
仲有太多野為反而反
好似好耐之前睇過篇野講好多corporate board level係男性多而唔俾女性做
呢啲野一向係有能者居之
況且無人可以話100%某啲工作係男一定好過女
大佬唔應該係推出黎
講嘢有point自然有人肯聽
見你紅色名...
其實好多平權都原意係好,但係往往實踐離譜

呃到你講sex同gender,其實「兩個係唔同嘅嘢」呢個理論係建於一個失敗嘅實驗之上
係Dr John Money搞到一對兄弟自殺嘅實驗,現代"sex is not gender"就係Dr Money老作出嚟嘅結論...

遲啲開post講,好心寒嘅故仔。
睇嚟新帖比舊帖少人應

下次都係唔好太長,誇張啲,到point啲
但好多theory係建基於sex同gender嘅分別
我頭先都係第一次睇你講個john money個case
首先我覺得成件事好unethical
第二佢係刻意造到佢覺得自己係女仔而唔係我自發地覺自己係女仔,情況等於gay/les都唔係一出世就有人話佢知係gay/les
我覺得係要自己perceive到自己性傾向先算係
支持“真正”馬克思主義 反對所謂“有特色的”極端資本主義 崇尚北歐維京共享文化 日耳曼重質精緻主義 推崇良幣軀逐劣幣 喚醒古中華人文道德精神文化價值觀 抑制華人賤種劣根性dna 香港人唔再自私自利 懂得見賢思齊 吾日三省吾身 自省自己所謂的“free will free speech " 先至有救 而唔係一味走精面濫用自由去maximize自身interest 以為自己好醒獨厚得天下(selected child)
Yup,但係我想分開返gay/les嗰種性傾向,同埋trans嗰種性別認同。唔同嘢嚟。

你講得啱,有關性嘅嘢,始終因爲同第二性徵有關,所以都係應該一個人自己經過青春期之後得出嘅結論,而唔係人哋話畀佢聽。

但係呢樣嘢對trans嚟講好𢲈手,因爲佢哋現今嘅手術/荷爾蒙療法,如果係已經青春期完全發展後先開始,係會有唔同效果(好似男人聲冇得變翻轉頭咁)。

雖然叫療法,但係睇返數據,其實做完手術啲trans反而更多自殺

遲啲開post講sex and gender and transgender呢樣嘢,有好多奇怪歷史+數據。
偏向學術性少少嘅會係咁, 正常
第一篇係因為實用性, 加上係第一篇帶起個頭講
所以會最多人有反應

但我相信你第一個post 已經影響左唔少人
高質討論

即刻wiki下john money, 最離譜係強制性性別轉移, 仲要事後心理輔導不足

transgender同homosexual既爭議點其實都係同出一轍, 個人認為如果以精神科角度睇homosexual唔係病既話 (至少dsm5已經唔係), transgender亦唔應該被視為disorder
咁我諗要梅花間竹咁,有時貼地啲,有時學術啲
引誘大衆嘅注意

哎,用埋呢啲手法覺得好污糟
呢個紅底討論區五毛數實在太多

駁來沒意思,又會俾人誤會以為歪理先係正常

可以俾人做一個思想上既衝擊實在太好

之後有興趣既人會慢慢搵資料

成效應該唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞