香港外流球員討論區(4)

1001 回覆
28 Like 1 Dislike
都係簽左半季啫
護級都係得返半季
上面啲球迷成日用外援標準睇香港入藉兵
佢踢南區嘅時候都知佢有幾多斤兩㗎啦,係你地球會係都要簽佢有乜計
肥Jack嗰陣班長春友當正佢係外援,但大佬肥Jack中港戰對你班華人,喺中超就對罪人奴Hulk拿維斯,邊可以用同一把尺度
可想而知上面班華人有幾廢

港中大戰佢地個冇球玉連442都過唔到
支足球迷︰你無外援水準簽你做乜
香港個個球員有外援水準嘅話打十二強賽仲會係你隊支那咩
其實唔明點解佢地屌肥jack

肥jack落親場都踢得唔差, 都算積極
肯定好過本身踢同一位置既土炮

不過佢地真係錯在expect香港兵有外援既能力
其實係係佢想轉會
同貝利傾緊

否則好奇怪
*係咪佢想轉會

打錯
你又知傾緊
你地係邊度睇
貼吧我都係見最大幾隊中超有人氣
其餘wfc過舊登
疑問句
缺乏天時地利陳俊樂中超路難行

廣州富力吧吧主

加盟某程度是一件比較尷尬的事 ​以下都是個人看法 陳俊樂從和富大埔轉會到廣州富力,對於香港足壇、球員個人本身都是一件好事,首先可以肯定的是中超的水平優於港超,平台的提升、收入的提升、渠道的拓寬,這對於香港球員來說都是好的。只是任何事物都不是只有好的,沒有壞的,陳俊樂加盟富力伴隨的還有很多可能變壞的未知之數。​

第一:位置​(天時) 這個位置首先是陳俊樂有沒有上場的位置,還有他自己在球場踢的位置。先不說他先外租在港超的R&F富力,即便現在他就留在廣州富力,他有位置嗎?即便是一個替補席位。難。​ 首先U23的政策,港澳台球員不能享受,所以陳俊樂只能和那些已經“成熟”的球員競爭位置,也就是說每一場那一個寶貴的換人名額,真的輪得到陳俊樂嗎?​至少現在看不能;而在亞運期間實行的特殊政策,剛好陳俊樂也要去參加亞運,也無法獲益。 陳俊樂踢的位置也會影響他的上場,從目前看後腰看似是最簡單直接的選擇,只是在U23政策下,好像什麼位置都對陳俊樂幫助不大。

第二:定位(地利)​ ​這裡的定位是雙方的,富力把陳俊樂如何定位,陳俊樂如何定位自己在富力。可以肯定的是陳俊樂在富力並不是主力,簡單可以理解為陳志釗的替補,只是在現有陣容中陳志釗的替補太多了,U23的蔡浩暢、不是U23的張功甚至陳志釗本人有時候都可能會成為替補,那麼做他的替補,相信預備隊會成為常態。 那麼陳俊樂對於富力的定位呢?繼續上升的一塊跳板?前提你有比賽踢才能跳啊?高薪安逸的一份工作,這樣也未免太“香港”吧。

第三:自身(人和) 從陳俊樂的實力看,找一隊中甲應該是最為正常的選擇,雖然在港超展現出實力,但是他的位置並不討好,中超、中甲球員找的香港球員大多是前鋒或者後衛,很少是中場。其次,富力是屬於那種比上不足比下有餘的球員,他看似有很大的鍛煉新人的空間,只是因為教練和管理層的“固執”,很多情況下,連必要的U23都沒有得到應有的鍛煉,何況非U23(政策)的陳俊樂。

最後寄語 從現在看,首先外租R&F富力,等到2019賽季的冬訓再回歸應該是最為合理和合適的選擇,畢竟那個時候可以更好地融入球隊,球隊也很有可能因為一些改變(轉會)讓位置的競爭變得弱一些,與其坐半年再去搏表現,不如踢半年(甚至沒有半年),保持狀態去搏取一個位置。更更更重要的是,誰知道未來偉大的中國足協與體育局,會有什麼政策。
佢又講得冇錯嘅

最怕係佢上唔返去
但簽得佢,我相信富力對佢有一定期望
2018-07-15 - 19:30 - 遼寧宏運 vs 浙江毅騰
富力應該覺得佢有能力上到中超正選水平既
但實際點發展要睇佢自己造化啦
蔡浩暢同張功都唔勁
如果唔係要u23行先
樂仔都同佢地差唔多level

不過史杜高域好鐘意用死一堆人
除非某條友踢得特別差
同埋如果足協盃出埋局
下半季好少輪換機會

同埋下年u23政策隨時又變
加1個或者減1個都影響幾大
到時要護級就搞笑
贏国踢支超要睇下用乜人做班底

含大嗰班未必放
其實含大簽晒班國腳咪得
反正納比份糧都係恆大出緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞