[風繼續吹] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (17)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
請問大家 the brown house made to measure 是咪比suit supply 好
我想解答你既疑難,但係我未去過依2間真係答你唔到
除左依2間你仲會唔會考慮嘗試其他鋪頭?
當然會
呢D大戶叫我們這些窮L情何以堪?
米蘭站都唔敢入
重要米蘭裁縫
喺IG得個睇字 去trunk show運桔都唔敢
亂入過一次Yuki Inoue,好似補日文堂咁,打左招呼寒暄左幾句就啞左,無錢
搭單一問
其實brown house/ brown tailor 同dream bespoke 當中選擇
邊一間會較好?
我係BT已經做過幾套suit
再睇下DB既相 覺得DB做的款比較consistent and firm
心思思想試下
巴打你覺得bt整成點
咁岩今日搵舊文見牛肉羹寫過:

唔同style,其實呢個價位都唔止BT&DB,仲有Practical之類(聽講好ok,不過我未試過)
BT個style比較似意大利溝英國,結構上soft少少,老闆Felix本身唔係裁縫出身,佢係大陸開廠做成衣
不過本身就好鍾意西裝,所以佢係配襯上、西裝既款式上可以俾到好多有用既意見

至於DB,佢地鋪係IFC附近,客路亦多數係商務客,所以做既野都係Business style最多
風格上比較似英國佬,結構多少少,個人自己做落既感覺係,佢地既做工方面係好過BT少少既
而因為老闆Ricky老豆,呀關師傳經驗好老到(大班廊既創辦人其實係關師傅,不過d恩恩怨怨我就無謂講)
所以係cutting上既經驗亦都豐富d,不過問題係佢地實在太忙,有時你交低左既野佢地會唔記得
一定要你本身比較清楚你想要乜,落單時要跟清楚確保無野漏,同埋每次fitting都提提佢野

https://m.hkgolden.com/view.aspx?message=6028815&page=11
2間都整過幾套, 覺得DB跟得好D
我由Peter Lee轉上BT既時候
覺得差別好大 要有既野有 BT基本上做到你想做既野
但再睇其他品牌 例如WW Chan 或者DB
會覺得BT既Suit 好似無乜靈魂 無品牌形象可言
做唔到套Suit carry個人既感覺
點解會係套suit carry個人?咁唔怪得之無靈魂
其實香港的Tailors真係無乜個人風格的,或者係個風格係幾out。
所以大部份只是按客人的要求做。
因為人去carry suit 既話 因為每個人要求唔同
只要做到客人要求 基本上都可以
但好多人想要Brand/風格既野 係個人本身無既特徵
著套衫著出另外一個層次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞