[風繼續吹] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (17)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
係Drop93執左堆草鞋,夏天用抵到爛
喜寶之前有巴打分享過
某blogger /kol(wanna be) 話佢好過vass

牛肉餅係話工好過,料差過喎,呢樣我覺得好正常,Vass 隨了面皮有時選到邊位外,基本上用的都是一級料。
loafer多唔多人著黑色?
又玩自帶料畀佢整?
B&L 40,Berwick 40.5,Soludos US9鬆鬆地,41應該岩岩好
41買大都唔怕,個款畀女女就得了
睇番牛巴之前寫過vass 同gg既文 ,yim既皮差過vass好似真係好正常

若果last ,styling 適合既似乎可以去馬

順帶一問,喜寶既box leather 質素如何?
試過suede 幾岩腳有興趣再買多對
可唔可以買 russian reindeer
嘥咗啲喎
Sorry 講得唔好

我意思係牛巴講得好中肯, 但係呢個blogger (daxxerfield)話Yim 好過vass/enzo 就好似有d唔公平
不能同意更多
嘩最尾一段講得好好
完全顯示到兩個民族既性格
第一次入來想請教下
之前有條西褲幾中意 但近來肥左唔岩腰了
VBC 料來的 拎去第間tailor造過條一樣色同料難嗎?
以前幫襯個間做唔住冇做了
我認為不是民族性格的問題,我認為最大的不同是,無論裁縫定鞋匠,他們基本上不穿他們的「作品」,他們沒有一個用家的真正觸覺,這個分別是很大的,他們只有「工藝」,而缺乏了「精神」。
應該有紙口最少可放寸半。
如該料仍有出就當然唔難
我意思係中國人做咩都係想show off
表演自己既手工 話比人知自己好勁
但就忽略左最基本既野 就係用家著落去個下
未玩過patent leather, 見女友對鞋花左,買左枝Saphir Vernis Rife 黎玩下

Before:

After:
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞