發電廠工程師人工係咪好高?

152 回覆
1 Like 0 Dislike

發緊夢?
整飛機就全球需求大喇
維修就彈埋一邊啦

利伸:前HAECO GT (scheme A 行一半就走)

巴打,介唔介意問下點解走同之後去左做咩?
利申:有性趣去做

自己追返我樓上打咗d咩

現職MTR S40

S40 有冇40k? 聽過師兄講再升已經係經理
Ee hd grad 黎緊想半工讀
我想讀上去 又驚ee top up 難
叫我落手做開公司d 野冇問題
但叫我讀書真係投哂降 唔讀又唔得

同埋hd grad 入clp/mtr 係咪得學徒pos
有冇其他選擇?
見bse都做到電廠

真?

利申紅磚bse
見bse都做到電廠

真?

利申紅磚bse

電廠都要冷氣俾員工嘅
無人講機電署啲廢人既

自己追返我樓上打咗d咩

現職MTR S40

S40 已經有housing allowance,應該輕鬆40

自己追返我樓上打咗d咩

現職MTR S40

補充:MTR 非project team

s40姐係engineer?
有人話入完haeco train完飛機會易啲轉入mtr 巴打又點睇?

我都係入幾年前既MTR GT

補充:MTR 非project team

s40姐係engineer?
有人話入完haeco train完飛機會易啲轉入mtr 巴打又點睇?

我都係入幾年前既MTR GE

自己追返我樓上打咗d咩

現職MTR S40

45k 以上
Btw MTR 海鮮價 親生仔上得快升得多
親生仔= graduated program

依家好多後生嘅
都係做咗幾年工程師就轉公司

飛機呢行
其實全世界個市場好大
英文好又唔介意出國嘅話
考返個FAA或者EASA牌全球通行

發緊夢?
整飛機就全球需求大喇
維修就彈埋一邊啦

利伸:前HAECO GT (scheme A 行一半就走)

我想問
之前聽人講話咩 local fg 行scheme A 快過rmit 好多 / local u 一出黎就行scheme A
其實個情況係點樣?
HD仔表示想鋪路爬上去

冇分別
但睇公司quota , 唔係間公司想開位就有位
公司要同HKIE 申請開位
睇到呢個post好似睇到自己以前
問埋d戇鳩鳩 小學生問題
想知多d真係要做多d功課先
而家呢個年代E1 人工少過舊制同市價好多啦

自爆:同事

舊制係人生勝利組

即係E1有冇50k

早知讀ee

電有時係好搵 但都要理下危險程度 冇野係百分百安全 電仲要睇唔到

好難電親 不過首要條件係爭得入 兩電

做電工程師好似要打制,無事就大家收工,有事時死左還好,未死的,又電又火,那種傷痛真的好慘!
員工係咪免電費?

低級一個月800 度

唔止。

s1-3 500度

聽人講舊制去到6xk,但都少過emsd(同level)人工一截

舊制係人生勝利組

老實講唔係要擔起頭家或者為啖氣
邊有人想升E1 架

依家係emsd做個督察都高人工過e1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞