邊個係香港最無用嘅鐵路站(唔包輕鐵)

221 回覆
0 Like 3 Dislike
不如大家講吓邊個未有地鐵站嘅地方需要地鐵
我先 秀茂坪,屌你老母番工番學時間等車等到傻

天水圍北 未有接駁巴士之前搭輕鐵係噩夢

屯門南 理由同上

慈雲山

秀茂坪

四順

UST入過一次去已經體會到係到讀有幾辛苦

逸東

其實UST個人流未至於需要起條鐵入去

一般黎講, given 中等程度technical constraint

就咁一間大學個pedestrian generation 未足夠justify 一條重鐵車站

hku站除左hku都target石塘咀居民

大學站就可能係真係east rail太順路 無乜technical constraint下好順理成章至會有
柯士甸(其中一個喇算)

1. service catchment 嚴重overlap 佐敦同kowloon station
2. 附近除零星舊樓外就係豪宅, 擁車率高, public transport share 相對低
3. 未來附近無大型發展,WLCD距離又遠; 根本係為接駁高鐵而plan, 中港融合 (我自己加嘅) 不過唔肯定有無預留TOD,有的話使用率機會回昇

利申 做呢行

搭西鐵既要轉車去佐敦站/九龍站係麻煩啲
西鐵經開柯士甸開多個站唔覺得有大問題
係柯士甸站去官涌其實幾方便
落馬洲 羅湖

依個真

掉低一句on9就算?

九龍灣同官塘繁忙時間日日爆滿
牛頭角入創紀之城同工業區又唔少人
少咗邊個站都仆街

牛頭角同觀塘咁近
Cut牛頭角都冇大影響
頂多行多幾步

牛頭角係集商業工業住宅區於一站,點cut得
如果照距離cut站,咁旺角太子都可以是但cut一個啦

屯門南 理由同上

慈雲山

秀茂坪

四順

逸東

一般黎講, given 中等程度technical constraint

就咁一間大學個pedestrian generation 未足夠justify 一條重鐵車站

大學站就可能係真係east rail太順路 無乜technical constraint下好順理成章至會有

其實大學站早過中大開(大學站1956年,中大1963年)

呢個真係最廢

係用黎睇展覽睇show
平時真係拍蚊

堅係拍蚊
利申:車長

車長 揸機鐵好型

係用黎睇展覽睇show
平時真係拍蚊

堅係拍蚊
利申:車長

車長 揸機鐵好型

記得著雨褸

記得著雨褸

柯士甸(其中一個喇算)

1. service catchment 嚴重overlap 佐敦同kowloon station
2. 附近除零星舊樓外就係豪宅, 擁車率高, public transport share 相對低
3. 未來附近無大型發展,WLCD距離又遠; 根本係為接駁高鐵而plan, 中港融合 (我自己加嘅) 不過唔肯定有無預留TOD,有的話使用率機會回昇

利申 做呢行

老老77,唔知你呢行係乜,錦鯉知唔知本來前九鐵諗住起個站喺正海港城下面,而且佢本來同MTR係競爭對手,邊會同對方既站overlap先。

而且柯士甸站出佐敦,海港城以至轉西隧巴士,都比其他西鐵站近,同埋方便。
1)自己唔用就話無用

2)唔起到去你屋企樓下就係垃圾
屌鳩何文田起係山果個on9
你自己講 唔撚係起係山你想起撚係邊?
起撚埋去房署地底好冇?
屌你老母用下你個閪腦啦
咁撚醒你自己唔plan個站出黎?
Limitation識唔撚識啊?

好撚惡
不過又講得啱

1 嘈黎冇用 最客觀係睇投票率
2 話知你係咪limitation 事實係冇用呀嘛

駁唔撚到就收皮啦 屌你老母
你話冇用就冇用啊on9?
你咁撚醒不撚如去apply做主席啦仆街

大學站以前係叫馬料水站 不過1963年中大起左就改左名叫大學站以正視聽
其實好多地鐵站名都要改正 荔枝角 長沙灣 奧運—》大角咀 仲有好多好多
柯士甸(其中一個喇算)

利申 做呢行

老老77,唔知你呢行係乜,錦鯉知唔知本來前九鐵諗住起個站喺正海港城下面,而且佢本來同MTR係競爭對手,邊會同對方既站overlap先。

而且柯士甸站出佐敦,海港城以至轉西隧巴士,都比其他西鐵站近,同埋方便。

唔同operator唔等於一定係競爭;亦唔等於站點catchment 唔會overlap喎老細

本來<你都識講本來

個站唔會完全無價值,一定有堆固定嘅demand, 不過要用個量黎睇嘛

屯門南 理由同上

慈雲山

秀茂坪

四順

逸東

咁plan個站個陣原意都係serve中大?定當年有其他demand
話石峽尾個d 真係自私到仆街
前面又話地鐵應該要服務平民,明明石峽尾勁多老人家住,個站附仲要有幾間中小學。
咁都叫冇用

屯門南 理由同上

慈雲山

秀茂坪

四順

逸東

咁plan個站個陣原意都係serve中大?定當年有其他demand

個站本身唔係叫馬料水咩
target都係個頭居民啦
柯士甸(其中一個喇算)

利申 做呢行

唔同operator唔等於一定係競爭;亦唔等於站點catchment 唔會overlap喎老細

本來<你都識講本來

個站唔會完全無價值,一定有堆固定嘅demand, 不過要用個量黎睇嘛

其實用返成條西鐵黎睇就知點解柯士甸有佢價值 基本上係畀大西北來往尖沙咀既人用
如果中間無站 南昌直去尖東 由尖東去返尖沙咀碼頭最旺一帶要勁耐
當年九鐵西鐵未合併 所以一定唔會諗可以轉車
柯士甸個位去中港城廣東道一帶其實好方便 個度亦係尖沙咀商業活動主要地帶

掉低一句on9就算?

九龍灣同官塘繁忙時間日日爆滿
牛頭角入創紀之城同工業區又唔少人
少咗邊個站都仆街

牛頭角同觀塘咁近
Cut牛頭角都冇大影響
頂多行多幾步

牛頭角係集商業工業住宅區於一站,點cut得
如果照距離cut站,咁旺角太子都可以是但cut一個啦

條友得把口講就易
試下叫佢日日返工係觀塘/九龍灣行返去牛頭角站個位 放工再行返觀塘/九龍灣搭車
肯定跪低求地鐵加個站都跪唔切
不如大家講吓邊個未有地鐵站嘅地方需要地鐵
我先 秀茂坪,屌你老母番工番學時間等車等到傻

屯門南 理由同上

慈雲山

秀茂坪

四順

逸東

ust要有站 除非有新線target西貢而可以路過科大
見慣本來想笑下就算點知又咁認真...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞