連溫子仁都嚇破膽?香港上唔上Hereditary(宿怨)?

102 回覆
8 Like 8 Dislike
一掂呢d超自然topic,好多位都好難用常理解釋,我都唔知點解老母會入左閣樓
燒自己果度係啲邪靈呃鳩個老母,等佢以為自殺就可以解決問題,點知最尾燒死佢老公(當獻祭掛?)
http://www.gamersky.com/zl/201808/1091960.shtml
呢度有分析有透
殘體,自行決定入唔入
年中有幾多套恐怖片用同隸方式宣傳? 套套都話自己全宇宙最驚嚇
認同上面有巴打話唔恐怖,但唔認同係無聊,只不過係你睇唔明,佢果種另類嘅嚇人手法其實幾正,係睇到好心寒好抑壓,如果你想睇果類撞鬼驅鬼成套戲啲角色尖叫鳩跑,呢套唔啱你
It follows 其實主要係想叫人唔好濫交/有機會中愛滋病?
我覺得好悶 唔太驚
zx xb? z?V ?qcNxva
c
睇咗香港首映 ,我覺得值得一睇嘅,算係近年比較少見嘅恐怖題材,導演首拍長片兼夾自編,整體執行算係咁。前段節奉頗慢,恐怖感較弱,故事走向亦唔清𥇦,不斷在倫理和精神病包裝下遊走,到中段進入戲肉先好返啲,致全戲前後兩段略嫌分割。

驚喜嘅係劇本的確頗具心思,全片玩味十足,不斷喺畫面和對白伏下大量蛛絲馬跡,俾觀眾拼湊背後的險謀,可惜唔了解相關傳說嘅其實好難拆解謎局,到最後突然開估,觀眾或會感到𢯎晒頭,但睇返解讀,又會佩服劇本佈局精密。

另外戲中某幾個驚嚇計設亦值得一讚,恐怖得嚟帶點cult味,唔係一味jump scare。不過最加分嘅都係選角,飾演母親的Toni Collette演技無庸置疑,無論係演悲痛欲絕或歇斯底里都甚具爆發力,但飾演女兒嘅童星Milly Shapiro亦非常搶鏡,雖然戲份唔算多,個邪氣十足(好似《wonder》個仔個樣 ,其實係咪有病 ),但係全片精華所在。
一般,成個故事其實咪又係一個大陰謀,壞人有惡魔照住為所欲為,睇到尾段其實已經覺得無乜轉折,結局果然無反轉,同類型我覺得The Ninth Gate 好d

同埋我覺得成套野個宣傳錯晒,搞到d人以為係好恐怖既鬼片,結果入到去睇,吓? 咁架咋?
巴打係咪寫開影評#
It follows 後面唔掂喎

我想知呢幕咩意思
啱啱睇完優先場

完咗場之後有雲海 做 導讀

如果本身唔熟天主教基督教神秘學之類嘅研究嘅話
只係一套好普通的片

但如果你有研究開 會發現好多野都用得好出色

呢套基本上唔係鬼片
一套諷刺上帝耶穌 嘅哲學電影
無錯,真係唔好當一般荷里活式鬼片睇
本身諗住係鬼片,點知頭半粒鐘都係描寫家人既過去同心理
所以途中轉個心態睇,代入左個老母同個仔,真係睇到人都癲
如果屋企人本身關係唔好, 同時又有家庭成員長期情緒上有問題
就會感受到老豆同呀仔既慘況

套戲前段做到問題家庭點影響屋企人生活, 個人覺得就算唔用邪教去鋪個ending, 用返老母有精神病而產生幻覺, 最後令到累死全家都唔錯
原全唔知做咩撚, 悶到9彩
有無人睇到老母攞把刀自對嗰幕笑左?😂
呢套氣氛係做得唔錯

可惜個故事同結尾,個人覺得,算係爛尾
點解個呀婆唔係在生時就直接搞佢個孫 peter 要咁轉折先搞左佢孫女 charlie 再搞 peter?
老母阻止咗
恐怖程度 6/10

故事性 7/10

血腥 2/5

演技 4/5

Creepy 程度 3/5

流暢度 3/5

結局 2/5

整體 6/10 睇返溫子仁詭屋較高班
我都想知,唯一諗唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞