我唔需要發達,我要的是人生!

170 回覆
126 Like 8 Dislike
但如果後者係事業發展冇咁好,但可以試多d 唔同既野
你又點睇?

即係出國打工
靈敢黎咗 仲要夠膽上先得
出國體驗 working holiday?
*感
唔係working holiday,做返自已個行
但扣埋稅同日本要租屋之後,香港高人工3 成
後者

錢搵少咗咪遲幾年退休或者第時洗少啲
退休少錢洗無咩所謂(個人認為)反正都係等待盡頭
後生有嘢想試應該試咗先
日本做嘢聽聞好似會好大壓力

留係香港搵錢多3成 成世人平平淡淡咁
就算去咗日本做幾年唔掂 返返香港 都叫多咗個經歷
我覺得做任何決定,最重要係睇做錯左之後嘅懲罰。若果接受到嗰種懲罰,即管可以去做。
其實又唔會好大壓力,反而個邊係hea 但0增長,好難升職
未扣稅同租已經低人工咗dd,扣埋起外地生活直頭儲唔到錢

點算好
好怕之後幾年返香港,條路仲難行人工仲跌咗
我嘅睇法係要考慮下自己嘅決定 影響到邊個
例如你比屋企份家用重唔重要 比少咗影響大唔大
多謝你,呢個唸法都幾好

去日本:錯咗就係呢幾年都儲唔到錢,返香港仲要低咗人工樓又買唔到,
但學識多種語言同有體驗

留香港:冇咗外地工作個體驗
但好典型慢慢上儲到錢,要去日本其實一個月飛一次都仲得
屋企人支持嗎?
俾我自已決定,因為其實呢兩條路獨立存在都係可以狗沖
麻煩在係一齊都有機會先難選擇
佢地肯比你決定 其實佢地自己係咪都有返咁上下資產? 係嘅話其實你都少樣嘢擔心啦 (個人認為
我成日都唸,究竟五年後我係會覺得好在自已起香港發展,事業有成。

定都係現況咁無變,反而多咗一份覺得冇去外國既遺憾
哩樣嘢真係非常之個人
我會認為係後者
我同十個講,屋企人又好咩都好
都係話兩邊既決定都冇對或錯

人生就係咁
屋企背景唔差就go!go!go! 啦
個人認為
就係冇咩錢,如果屋企幾百幾千萬未開頭我去咗了
人大咗就好現實
無得咁諗,因為無人可以預知未來。你不如咁諗,若果你唔去外國,不論你係香港成唔成功都係一樣遺憾,你需要有幾大嘅成功先至抵消到你嘅遺憾?而依種程度嘅成功有幾高難度?
你後面講既野又好岩
成唔成功都係一樣遺憾

但而家既社會仲接唔接受到一個男人出國兩年係一蚊都冇儲到返黎
最初我都係咁諗,但係青春的日子唔多,你可以等到幾時?可以的話兩邊並行,踏出第一步後你可能發覺根本冇需要用到咁多錢。
唔L理佢,呢啲係啲傳統中國人思想框架,只會阻礙人的發展。
利申,曾去澳洲working hokiday一年,但實質工作時間只得五個月,其餘時間買架車環澳一圈旅遊,最終只儲到幾萬港幣。回想番,而家有啲後悔點解唔用埋個幾萬蚊去埋紐西蘭玩。
的確係一個好難得既人生經歷
第時仲可以同人/自已個仔分享返

但你返黎香港之後有冇後悔出國後阻礙咗事業發展?搵錢儲錢少過其他人等等
或者進步(上位)得慢過人
好多人只係想有個家庭

有子女同另一半開開心心咁生活

星期一至五早d放工,星期六日同屋企人

平時放工有一兩個鐘做自己野

可惜依度係香港

用全球最長既工時去買全球最貴既樓價換黎全球最細既樓

因為有香港政府,有中國人

所以我地香港既正常人唔可能有生活

永遠都唔會再有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞