我唔需要發達,我要的是人生!

170 回覆
126 Like 8 Dislike
樓主篇文令我認起巴菲特同埋佢老婆。巴菲特好識搵錢人人都知,佢好講資金投入所帶來既複利效果。另一個角度講係極端利益主義,每一分一毫都要幫你搵到錢,做資金增值。但佢老婆就唔同,覺得有左錢唔用係有意義既事上面,同咸魚無分別,所以最後同佢分開左,成立慈善基金。
沒有窩居,談何人生
對巴菲特黎講,可能佢真係好中意投資。我睇過有本講個基金經紀嘅書,佢地有部分係真係將投資嘅心態應用係生活。例如價值投資者對於浪費金錢係會好執著
Being rich is not the same as being enriched!
如果一心諗住發達先有人生,就算發咗達,好大可能都只係提高生活水平
佢係當投資係佢生活。但而家既香港人人包括我自己肯定唔係囉。
心靈要富足,人生要意義,同銀包飽滿冇關!
我同意
Btw 我不同意要「財務自由」才開始做想做的事!
無錯。夢想既門檻最低,你只要想做就可以做
某程度上,「財務自由」不過是銷售儲蓄產品的藉口,同時亦係大多數人追求嘅安全地帶,並埋沒自己的夢想的藉口,因為有錢的確係好有安全感。
無錯
有啲咩打算
點解要二揀一
你可以兩樣都做到嘅
不過我認為若為做到前者放棄後者就太不該了
靈感依種野話黎就黎。你隨時突然諗到topic。
其實我而家都唸緊應該起香港搵錢
定出國體驗下,去日本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞