【練膽大法】【社會實驗】《我每日迫自己搵一位陌生人傾偈》

213 回覆
235 Like 5 Dislike
我都想撞到巴打傾下計
留名
各位陌生人:

最近沒有每天出一篇文章, 十分抱歉!
想不到幾天沒有出現,各位巴絲依然繼續推Post
各位請放心, 我每天也有跟陌生人傾偈
只是工作繁忙, 比較少時間打文章
近日有讀者inbox我追稿, 我感到好笑又快樂

我不是甚麽作家, 陌樂偈前很少寫文章
打字速度慢, 文筆不算好
沒想過會有這麼多人, 喜歡看我和陌生人的對話
有人問我: 到底對話內容是不是真的?
我在此告訴大家, 每一篇都是真實的

那為甚麼我好像每天, 都能夠找到一位比較特別的陌生人呢?
起初我認為是幸運, 最近我想到了真正的原因
其實每個人, 包括我和你, 都是特別的
每個人也有自己的故事, 沒有人是平凡的

只要你願意跟陌生人傾偈
就可以聽到很多有意義的內容

陌樂偈使我重新思考很多事情
希望各位也可以勇敢地試一次

最近收到很多很多鼓勵的說話
也有很多人說我在做一件十分有意義的事
令我非常感動 謝謝你們每一位陌生人的支持!

陌生人上

PS: 我會盡快追返甩咗嘅稿, 但歡迎繼續追稿
想方便追看每篇文章,可以去呢度
http://www.facebook.com/ChatToStranger

我會繼續貼喺度,多謝支持

《陌樂偈》第7天-精靈訓練員老伯

今天回到巴士上層尋找目標,前排的老伯一個人在窗邊玩Pokemon Go
他的外貌看起來已經60多歲,想不到有年紀這麼大的精靈訓練員
由於我也是一名退役的精靈訓練員,所以我馬上站起來打算跟他傾偈

站起時才發現他的旁邊放了一個膠袋,心理學上這種行為是希望自己能夠與外界隔絕
實際上這種行為是為了令人不好意思叫你拿開椅上的東西,好讓你可以舒舒服服坐到下車
他的膠袋戰術成功捕捉到我身為人類的怕事心理,使我猶豫了
想不到找人傾場「陌樂偈」也要進行複雜的心理戰

我坐下來再猶豫了5分鐘後,終於突破心理關口
在他後方開了口:「先生,請問你喺邊度落車?」
他十分疑惑地反問我「我喺邊度落車又點呀?」
「冇,我想同你傾下計」
他還是十分抗拒地回應:「傾咩啊?」

我正在思考怎樣回答好,他突然說:「哦,你想傾game嗰啲嘢呀?」
我立刻打蛇隨棍上「係呀!可唔可以呀?」
他一知道我原來打算跟他討論Pokemon Go,態度馬上180度轉變
他立即拿起旁邊的膠袋讓我坐下,原來一隻Pokemon Go就可以打破人類的心理障礙

他說自己退休了,Pokemon Go剛推出的時候就已經有玩
為了打開話題,我請教他玩這個遊戲有甚麼袐訣
他竟然說:「你自己上網睇吓攻略啦,網上有好多架!」
想不到竟然會被一位60多歲的老伯叫我自己上網看攻略

我問他起初為甚麼會玩這個遊戲,他說因為知道有很多人玩,所以也下載來玩
但他從來沒有看過寵物小精靈這套卡通片,他起初只知道一些比較出名的小精靈
不過隨着他日夜鍛鍊去取勝,現在已經認識遊戲中全部小精靈的名字
他甚至連最近才出沒的稀有小精靈-百變怪也已經成功收服

我問他玩這個遊戲,有沒有多了跟陌生人傾計,他說有
還向我介紹了一些比較熱門捉小精靈的地方,叫我去找人教我玩
看來他以為我全心全意,為了學習這個遊戲才跟他傾偈

我問他玩這個遊戲前在街上有沒有和陌生人傾偈
「都有,睇下啱唔啱傾啦!你就幾啱傾~」
他一邊說一邊拍打我的手臂

他問我的工作是甚麼,我說幫某間電視台製作節目,問他有沒有看過
他說有看,並立即用智能電話顯示出那個台的應用程式
我問他喜歡看哪個節目,他說了一個關於耆英的節目
不是他這樣說,我差點忘記了他是位長者

我又問他有沒有用Facebook,他馬上說有
然後又用智能電話打開他的Facebook應用程式
他一邊拍打我的手臂,一邊向我推薦一些有趣的無聊帖子
本來我打算告訴他Facebook有一個無聊Page叫陌樂偈,相信會很適合他
但我到站了,只好直接跟他說再見

除了那位喜歡把「電腦大爆炸」和「宇宙通行證」掛在咀邊的老伯外,
他是我見過最熱愛互聯網和新科技產品的老伯了

我離開時他除了再拍拍我的手臂外,還一直保持著燦爛的笑容
可能自從Pokemon Go熱潮減退後,已經很久沒有陌生的訓練員找他傾偈吧
我們不知道對方名字,沒有交換Facebook,就此告別
我們都是陌路人,因為Pokemon Go傾了一場「陌樂偈」
lm
我都想撞到巴打傾下計

我都希望撞到巴打
我諗比你搵左黎傾計既人會開心之外亦都會好多人期待緊比你搵黎傾計
除左可以理解人唔同人諗法 我諗香港人更需要搵個人黎比佢發表下諗法
無理由會無啦啦同朋友講人生講自己對世界既理解

我都試過一次食食下飯唔知點解有個中年女人無啦啦同我吹水
個契機我都唔記得左
但個半個鐘至9個字我都係附和佢多
對我黎講係理解下個個年代出世成出既人既諗法會係點
但都估唔到佢會對個陌生人講起自己婚姻
佢真係好proud of自己係自由戀愛之下結婚
我就覺得佢好幸運 個男人咁多年都無對佢唔住 咁當然無講出口啦
其實都會大概知佢無咩機會同人講呢D野
我諗佢個女都聽過呢D故事好多次 身邊既c9朋友有D可能婚姻無咁成功又唔講得出口
對住一個陌生人 見得一次唔會再見 對於佢黎講我可能只係一個樹洞 講D咩都無所謂

成個過程我都好驚佢會講政治野 因為我連親戚政見唔同我都會開口同佢嘈 不過都好好彩佢都無講
樓主呀!!!!
http://facebook.com/chattostranger

《陌樂偈》第8天-雨傘下長大的下一代

今天跟一位中學生傾偈,我問了他一條問題
「你覺得自己係唔係中國人?」
「香港人」
「咁你覺得自己係唔係中國人?」
-------------------------------------------------------------------

在巴士上層,連續三次被陌生人拒絕了
讓我發現下班時間很難進行「陌樂偈」
因為回家途中的人都已經十分疲倦

即使找到眼睛張開的目標
前後左右總有人在睡覺
我也不好意思在旁邊傾計

在我心灰意冷的時候,找到了一位穿著中學校服的男生
本來打算找其他類型的陌生人,以滿足各位的好奇心
但十分抱歉,整架巴士上單獨又清醒的生物,我都已經試過了

「Hello,可唔可以同你傾吓偈?」
他爽快地說:「好呀!」
看來年輕的男生,都比較喜歡「陌樂偈」

「我之前同中學生傾偈,佢話而家啲學生好少上FB」
「而家啲人用IG囉,我就Facebook同IG都會上,你而家做咩㗎?」
他竟然反客為主了!

我提到自己在參與電影電視的工作
他說正在讀Applied Learning的電影科
而我不知道Applied Learning是甚麼
原來Applied Learning,是讓學生選擇去讀的興趣科目
例如飛機維修,汽車等等,可以計DSE分,最高拿4分

「點解你會讀呢科?」
「畀個目標自己,我想做導演」
在荒謬的教育制度下,終於找到了一位有夢想的學生

他中一時參與校園電視台,覺得拍片十分有趣
我問他拍過甚麼,他說拍過「微電影」
「你知唔知咩係短片?」我問
「廣告囉,冇故事性嘅」
原來新一代已經用「微電影」取代了「短片」

我告訴他,以前沒有「微電影」這個名詞
我們都是用「短片」來稱呼所有短的影片,短片也可以有故事性
有些中國人認為「微電影」這個名詞有「電影」兩個字比較有型
所以便用「微電影」這個名詞把「短片」包裝成「電影」
就像「副學士」其實不是「學士」、「HKU Space」不是「HKU」

提到外來語入侵,我問了他一條問題
「你覺得自己係唔係中國人?」
「香港人」
「咁你覺得自己係唔係中國人?」

他思考了一會,然後說:「我唔會話自己係中國人囉」
「即係呢個身份你無可避免,但係你唔想承認?」
他點頭說:「我有港獨意識㗎麻」
我笑著說:「喂~你唔好咁大聲!咁你啲同學呢?」
「我間學校喺雨傘運動搞過罷課」
「中學都咁大膽?最後有冇俾人罰?」
「啲老師都支持」

他在雨傘運動時去過金鐘過夜,也有去過旺角
「你嗰陣先中二、三,你知發生咩事嘅?」
「我知,迫到埋嚟冇得唔知,再唔知就港豬㗎喇」
中學時期還是政治冷感的我,心感慚愧

他接著說:「冇得救㗎喇...我哋可以做得啲乜啫...冇嘢可以做到」
這句說話由一位中學生說出來,份外悲哀

我再問他:「你覺唔覺而家有好多中國嘅用詞入侵香港?
例如:打造,富二代,小三」
「我哋學校有一班,半班都係中國人」
「講普通話?」
「自己人同自己人講普通話,對住我哋講廣東話」

「我睇新聞話 魚蛋 要寫做 魚丸子
返學要講普通話,唔准講廣東話?」
「嗰啲小學嘅姐,中學就唔會嘅」

「咁你覺得嗰啲外來用語有冇問題?」我問
「冇問題嘅,台灣都係咁用,台灣同中國有啲嘢係相通」
「即係你對台灣文化唔反感,所以唔介意用台灣嘅用語?」
「係,都叫法題問姐,但我覺得唔可以剩係學普通話,就唔學廣東話」

我說:「最緊要保留到我哋原本嘅語言、文化,好似 放題 唔會取代到 自助餐,多啦A夢 唔會取代到 叮噹 咁。係喎,嗰隻嘢你會點叫佢?」

「多啦A夢」
「你知唔知佢叫叮噹?」
「知,技安都知」
「咁你自細都係叫多啦A夢?」
「唔記得喇,我好似夾雜咗喺中間」
看來再下一代,就沒有人知道甚麽是叮噹

香港人喜歡說有新鮮感的外來語,各大傳媒也帶頭推廣
外來語本來沒有問題,最理想當然是新舊文化也能保留
最怕是我們的香港文化,不知不覺被取代了,被遺忘了

文化入侵,最簡單的做法是由新一代入手
新一代不會再說短片丶有錢仔丶二奶丶魚蛋
不懂創造,不會建造,不識製造,只知打造
因為他們聽也沒有聽過
就像新一代,不知道甚麼是「叮噹」一樣

他到站了,我們還有很多說話未傾,時間實在不夠
他問我有沒有工作機會可以介紹,我說不習慣留電話
只告訴他可以到「陌樂偈」的Facebook Page找我
至今,還未收到他的訊息

我們不知道對方名字,沒有交換電話,就此告別
我們都是陌路人,就這樣傾了一場「陌樂偈」
樓主努力打
仲追緊
留名 好好睇
想當年 兩傘運動 中學都有搞罷課
留名
好有意思 我都希望可以有日會遇到巴打你
巴打邊度出沒多?想同你傾下計

係囉 我都想
支持巴打
個題材好特別
樓主去左邊
幾好睇 加油
繼續落去吖,幾有意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞