【練膽大法】【社會實驗】《我每日迫自己搵一位陌生人傾偈》

213 回覆
235 Like 5 Dislike
我都好想同啲陌生人傾計
無論係正常定唔正常
但次次都唔夠膽
好睇 自己去旅行個陣都會同啲陌生人傾下計,香港就睇場合,通常行山先會。
試過係地鐵車廂同個伯伯傾計,因為佢支行山杖好靚 ,傾傾下原來佢自己整,仲話冇人約得佢一支公行山,不過最後都係冇留電話就走左。
幾有趣 希望有一日會遇到樓主你
曾經係某間舊茶樓搭枱, 食食下同一對公公婆婆傾計
其實都係傾d好無聊嘅野
間茶樓要出去搶點心, 佢地唔太方便
所有我會幫佢地拎埋, 佢地又會share d俾我一齊食
佢地埋單走果陣我好唔捨得
仲互相祝福對方
明明只係一件好平凡嘅事, 但我記到依家
因為真係感受到果種人情味

我都希望有一日遇到樓主
好好睇 希望有一日可以遇到你
推!
幾有趣
我識一個社工都做緊呢啲野
留名
好欣賞巴打,繼續加油!
巴打好有大志,希望終有一日可以遇倒你

Between 你應該唔太高先做得騎師
lm
好好睇
樓主會係邊到出沒多?
麥樂雞
麥樂雞

巴打啲對話幾有趣,反而好好奇你點解你遇到嘅人都咁好傾
通常都應該遇到唔係太想傾或者冇咩野講嘅人,就好似個女中學生咁
留名
好有趣 搞到我都想試下
但自己平時一對陌生人就唔敢講野
好有趣 希望有機會遇到樓主
好正
巴打加油
「我會將同陌生人傾偈嘅經歷寫低放上網
有一位讀者想我問你,你對生命有咩睇法」
「關於人生嘅意義,每個人都有唔同諗法
去到唔同年紀,又會有唔同體會。特別係去到30歲左右會有好大改變,身邊開始會遇到一啲問題,但冇人幫到你。呢條問題,你有冇叫佢問下自己先?」
「佢問得其他人,相信佢都有自己嘅答案」
「既然佢有自己嘅答案,又洗乜聽我嗰套呢?」
我突然好像覺悟了
「所以你唔會話我聽,亦唔會聽我嘅答案」
她微笑點頭,露出「你明白了」的表情

我很想繼續和她傾計,但工作關係要走了
我說昨天被人拒絕後信心盡失,幸好今天遇到她
她繼續保持著微笑地說:
「冇失敗又點會有成功嘅喜悅呢?」

好有意思
正皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞