【練膽大法】【社會實驗】《我每日迫自己搵一位陌生人傾偈》

213 回覆
235 Like 5 Dislike
留名
支持樓主
加油!!
問得多就唔怕
支持巴打
希望可以繼續落去
正已皮
支持樓主
加油!!
問得多就唔怕

而家真係冇咁怕
巴打會唔會試下?
支持樓主
加油!!
問得多就唔怕

而家真係冇咁怕
巴打會唔會試下?

平時都會周圍同人吹水, 唔會特登揾。 外國會多啲
支持樓主
加油!!
問得多就唔怕

而家真係冇咁怕
巴打會唔會試下?

我係完全唔怕嗰啲人
支持樓主
加油!!
問得多就唔怕

而家真係冇咁怕
巴打會唔會試下?

我係完全唔怕嗰啲人

巴打好勁
你開場白會講乜?
我都有試過興起黎場陌樂計,不過全部都無寫低

樓主咁做好好啊,可以等自己再經歷多次段對話
我都有試過興起黎場陌樂偈,不過全部都無寫低

我都成日同陌生人傾計
支持樓主
加油!!
問得多就唔怕

而家真係冇咁怕
巴打會唔會試下?

我係完全唔怕嗰啲人

巴打好勁
你開場白會講乜?

可能係餐廳會攞電視啲時事, 有時攞收音機, 有時鳩up 㗎啲無聊野
支持樓主
加油!!
問得多就唔怕

而家真係冇咁怕
巴打會唔會試下?

我係完全唔怕嗰啲人

巴打好勁
你開場白會講乜?

可能係餐廳會攞電視啲時事, 有時攞收音機, 有時鳩up 吓啲無聊嘢
好得意啊
樓主加油
個故可以加下甜
http://www.facebook.com/ChatToStranger

《陌樂偈》第5天-傾場偈竟然有機會做騎師

有想過跟陌生人傾一場偈,就有機會成為騎師嗎?
世間上竟然真的會發生這種事!
我今天遇上了一位馬匹訓練員

晚上在屋邨商場內,一間像冒險樂園的店內找目標
我一直想知道,那些遊戲機到底有甚麼魔力
令一班師奶阿叔、公公婆婆,一日玩到黑
場內只有幾位婆婆,呆坐在一部大型Jackpot機旁

面對著老人家,我選用簡單一點的開場白
「Hello,請問呢部機點玩?」
她十分抗拒「我唔玩㗎!你問員工啦」
她前方的位置插著一張積分卡
「呢張卡唔係你㗎?」
她被踢爆了顯得有點驚慌「唔係我嘅」
旁邊另一位婆婆馬上搶了她的卡說:「哦,多謝!」
兩位老友記便開始爭奪那張卡了
我對著眼前陌生的景況,像到了另一個星球
我自知無能力跟外星人溝通,於是我離開了這店

店外站著一位老伯伯,臉帶微笑地望向店內
不知他在打量著各式各樣的遊戲機,還是外星人
對著老人家總是比較易開口「伯伯你等緊人?」
伯伯有點錯愕哋看過來「唔係呀」
「你成日喺度玩㗎?」
伯伯回復笑容「唔係呀,我唔玩㗎,我睇人玩」

伯伯說已經很久沒玩,最多人玩是推銀機
他說很多人整天在玩,是為了把積分賣給人賺錢
原來現在的積分卡很先進,可以卡過卡轉給別人
但積分不能換回現金,只可以用來換超市現金卷
「就算點玩都賺唔到錢㗎,一定輸」他說
「即係啲人唔係為咗贏錢?只係想打發時間?」
「啲人諗住贏㗎!好多人玩到輸成萬蚊㗎!」
我跟你現在一樣,呆了。

「輸咁多錢?咁咪好似賭場咁?」
「根本就係賭場」
「咁你以前最多輸過幾多?」
「輸幾百啦,輸到飲茶錢都冇, 而家唔玩喇」
「你最多見過人輸幾多?」
「呢度個看更阿姐輸到賣咗層樓」
我再一次跟你現在一樣,呆了。
看來剛才遇到的外星人,就是病態賭徒了吧
到底有多少人關注過這個社會問題呢?

「你退咗休幾耐?」
「95年退休,而家80歲」
伯伯看起來只像6-70歲,十分有精神
「嘩!你好健康喎,你以前做邊行㗎?」
「我騎馬㗎」
難得遇到了這麼特別的職業
「騎馬呀~喺邊度騎呀?」
「喺馬會」
「即係...騎賽馬呀?」
「係呀,我係騎馬人,負責訓練啲馬嘅」
我感到十分興奮
「嘩!咁西利~騎住隻馬跑係咩感覺?」
「搖下搖下,會感受到同隻馬一齊跑」
伯伯一邊說,一邊模仿騎馬的動作

「你同時間會訓練幾多隻馬?一隻?」
「十幾隻,我一騎上去就知隻馬幾多班,跑唔跑得」
伯伯表現得十分自豪
「咁你咪知每場邊隻馬跑得最快」
「係㗎~」
「但係你唔可以買馬?」
「我可以買㗎」
「嘩!咁你咪知邊隻馬贏囉」
「唔知㗎~嗱,我知隻馬跑得嘅,佢個頭肯去,
前腳肯去,後腳肯去,你話佢贏唔贏丫?」
我配合著他說:「贏呀」期待著他的反差
「贏?但係佢個背脊唔去呢~」
他展露出別有意思的微笑
我思考了兩秒後,張開了口,慢慢點頭
「造馬」
「所以你都冇得估嘅?」
「係呀,我見邊隻跑得又冷門咪買下,熱門唔買」

我十分好奇地繼續問:「點訓練啲馬?打佢?」
「我唔打馬㗎!餵佢食嘢,慢慢騎到佢聽話」
看得出他對馬匹十分有感情
他補充說:「但有啲人會打,用鎚仔揼都有」
「你同啲馬好好朋友?」
「係呀,同馬講咩語言都通嘅,佢聽得明
好似我哋就講-去!去!外國人就講英文」
他又再模仿騎馬的動作

我聽得十分投入,高興地說:
「我都好鍾意馬,一直都好想學騎馬」
「你幾多歲?」
我說出了自己的歲數
「啊~如果你早一兩年遇到我,我介紹你去做」
「哈哈,做騎馬人?」
「做騎師呀!」他認真地說
我大笑了出來「做騎師!?真係㗎?」

「我契仔本身喺馬會做緊,啱啱去咗外國
你身型就Fit喇,但年紀大咗少少,早兩年就得」
「真係可惜喇,早啲識你就好」
「你可以去做拉馬」
「拉馬?有冇得騎馬㗎?」
「冇,負責清潔馬房、照顧啲馬同拉馬」
「拉佢入閘嗰啲?」
「唔係,拉佢出場,拉入閘嗰啲高好多人工」
「咁拉馬有幾多人工?」
「冇馬跑嘅月份萬六,有馬跑嘅月份四萬幾」
四萬幾!我又一次呆了~
「咁你係做騎馬人係咪搵好多錢㗎?」
「我退休嗰陣每個月萬一蚊」
我聽起來覺得不算很多
他繼續說:「退休金有百幾萬」
「嘩~都唔少錢喎~你做咗幾多年?」
「63年入職,做咗6年拉馬就轉騎馬人
得6個騎馬人訓練所有馬,40幾人爭6個位」
他又再表現出自豪的表情

「你有冇聽過早排有隻馬叫 巴基之星?」
「冇,我而家冇做就冇睇馬喇」
我告訴他「巴基之星 」在網上很紅,由尾跑到最頭
他也分享了一些馬由尾追上來的經歷
我問他為甚麼會有這種後追馬,是性格還是策略
「睇隻馬,有啲馬開頭領先好多,但唔夠力都係冇用
有啲馬係愈跑愈快,跑到尾對後腳伸到去個頭前面」
這次,他在模仿一匹馬

接下來是一系列的「我問佢答」
「你有冇試過受傷?」
「試過跑跑下隻馬自己腳撞腳,我跌咗落嚟
成個人暈咗,到白車嚟先醒,不過冇乜事」

「係咪唔可以企喺馬後面?」
「後面同屁股旁邊都好危險,後面最多踢開你
旁邊打橫踢埋嚟,就乜都冇㗎喇」

「如果我見到一隻馬,要點做先可以同佢做朋友?」
「摸佢頭頂,佢會好舒服㗎~因為佢痕自己R唔到」
「背脊痕佢自己R到咩?」我好像突破了盲點
「哈哈~背脊有人幫佢梳丫麻!」

「你退休嗰陣有冇好唔捨得啲馬?」
「唔會話捨得,都冇得你話唔捨得」
他十分感觸,懷念著以前騎馬的日子

多有趣的陌生人,也有分別的時候
「我要走喇,你成日落嚟呢個商場行?」
「係呀,我冇嘢做日日都落嚟行下」
「希望再見到你,Bye Bye」
「Bye Bye」
我們互相微笑,沒有交換電話,就此告別

回家後,我開始有點後悔,應該留個電話
有空的時候,請他介紹我去做拉馬也不錯
之後幾天,我常常到那個商場,希望碰到他
但我也再沒有遇過這位馬匹訓練員
我們都是陌路人,頂你個肺做乜唔留電話

想方便追看每篇文章,可以去呢度
http://www.facebook.com/ChatToStranger

我會繼續貼喺LIHKG,多謝支持
留名
其實中年男都幾好吹水
係旺角食野搭枱吹左半粒鐘
其實中年男都幾好吹水
係旺角食野搭枱吹左半粒鐘

睇下好唔好彩,中年男人我暫時未成功過...
我都有試過興起黎場陌樂計,不過全部都無寫低

係呀~可以回味返對話嘅內容
往往會多咗得著
巴打下次都打返出嚟Post喺度丫~
唔介意嘅話我幫你貼埋去Facebook
我都成日同陌生人傾計

巴打都分享下~
個故可以加下甜

唔係故
下次係咪開創意台好啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞