今日終於扑左我個女上司(二)【薛正龍篇】

1001 回覆
578 Like 12 Dislike
搭緊車推一嘢先
結局呢
Sorry 按錯負評
自膠
有時候呀健真的很想越過那道門,看看背後是否有一個大型工廠,坐著不同的專家人才。

可是他現在並沒有這個時間。

他坐了船,再次回到澳門。

所有暴風雨必將來臨,而所有暴風雨又即將過去。

從此以後,他將成為蕭遙的御用執行者。

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

首先佢要無比人肅清先
Live了由第1個post追 樓主加油
flag
負皮-
有無搞錯呀,咁撚有錢、咁撚趕時間仲坐船。直升機喇!
重作加罰2000字。即刻交文!
其實係咪得,直升機/自己快艇,費時寫錯所以先冇寫。

對唔住囉我窮
完唔曬
投夠200正皮比我得唔得啊?
19頁
我都負皮錯
打和啦
之前太興奮
一入嚟就諗住正皮 點知負咗
係29頁
之前咪有個任務係要葉秋離開銀龍
係咪仲未交代銀龍嘅背景?
印象好似穎澄又有條銀龍紋身係大脾
有關嘅?
我係手指太肥
係,伏線黎。穎澄篇會講返。
屌,我d情節安排真係好屈機
係咪出得好快
由開始連載到依家係37日,已經打左10萬字,平均每日係2700字

再話我出得慢打撚死你地
突發有文
認真有

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

呀健的懷疑是正確的。偽造一份完美的假遺囑並不是那麼簡單那麼容易的事,薛正龍就花了足足兩天的時間,就是為了讓簽名模仿得更像。

當時,薛正龍請俱樂部再做一份,只是名字有些不同。

俱樂部的人很奇怪為什麼薛正龍有這樣的要求,這樣一來不就是什麼變化也沒有嗎。

不,變化是有的。要是呀健拿不到這份亦真亦假的遺囑,那這齣戲就做不下去了。

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

呀健下船後,第一個看見的人是薛正龍,他沒想到會這在個地方遇見他。

我請呀健來到一個特別的地方,他本來不願意這樣做,但也不得不跟我來了。要是他不合作的話,事情將會變得更糟。

我們在其中一間咖啡店坐了下來,點了兩杯咖啡。

呀健緊張的是自己身上的東西──他必須把東西放回夾萬,然後才趕到醫院。

然而薛正龍耽擱了自己的時間。

偏偏就在這時候!

「你最後,都係選擇幫蕭二小姐。」

「對於我黎講,邊個出得錢多,我就幫邊個。」

「你上次話你同蕭二小姐上左床。」

我點點頭,認了:「我鍾意係任務允許既空間之下,享受額外既利益。」

「咁樣做好聰明。」呀健表示讚許。

「倒不如話,我係為左展示自己既聰明先咁樣做。」我毫不謙虛,也不掩飾自己的真正意圖。

「咁你的確做得到?」

「每一次都係。」

「每一次?」他又笑了笑。

「包括呢一次。」

「你希望我失去幾多時間?」呀健並不笨,他知道我的目標就是阻止他行動。

「最好係五個鐘,」我想了一想,覺得有些多了:「但係其實三個鐘就夠。」

呀健又喝了一口朱古力咖啡,然後說:「當初我以為你會過黎幫我地。」

「我都以為係。」這話並不假,蕭遙開的條件真的很吸引。

「但係對方出既條件更加吸引?」

我點了點頭,說:「你地都已經好闊綽。但係諗深一層,如果你地為左保住我條命而比俱樂部果幾億,變成我個人既資產,咁樣唔係仲好咩?」

呀健無話可說,因為這就是蕭遙的計劃的最大漏洞。

「估唔到蕭穎欣返左黎公司短短兩年時間,就已經儲起咁多資金。」

「你估唔到既事,仲有好多。」

「係呢,點解你當初會選擇做執行者?」呀健開始問我一些跟任務無關的事情。

一切一切,好像我們已經完成了任務似的,放下了所有心鎖,兩個人舒舒服服在聊天。

「人既一生,就好似豬欄入面既豬咁。」

「豬?」呀健覺得這個比喻很有趣。

「冇錯,係豬。」我接著說:「人之所以繼續生存,繼續被政府所養,就係因為有價值。而呢種價值就係幫有錢人賺更多既錢,為佢地提供更好既生活。」

唔洗講咁多 追加1000字
「就好似豬係提供豬肉咁?」

「BINGO!飼養我地既人,透過『資本主義』令到呢群豬更加努力工作,提供更優質既豬肉。人類以為自己付出左極大既努力,就係人中之人,可以獲得更多錢,改善自己既生活。但係佢地從來都冇醒覺,自己依然係一頭豬,自己所有既努力﹑工作﹑金錢,最後都係流向上層既人。」

「用更好既飼料養豬,都只不過係為左豬肉食起上黎更加好味。」

「唯一既解決方法,就係跳起豬欄。」

「執行者無疑就係其中一條途徑。」

「執行者都一樣係為人地工作,但係我地可以更快獲得金錢,更快進入上層社會,自己成為養豬人。」

呀健默然,點了點頭,這真是有趣的說法,但他卻反駁不了。

「用一個犯法既方法。」

「圍住呢群豬既圍欄,就係道德同法律。」

呀健的瞳孔瞬間放大,這一句話對他的衝擊太大。

「政府同上層既人透過制定法律同教育,教人地仁義禮智,就係為左唔好令人類突破圍欄。」

我笑了笑:「而人類通常都以唔犯法﹑有道德而自豪。」

「所以真正上層既人反而會犯法?」

「應該話:只有突破法律,先可以成為上層既人。」

呀健覺得這種想法實在太危險了。眼前這個人,比自己想像中更加危險。

這是個世間不容許存在的人啊。

不,就連俱樂部本身,就已經是不容許存在的組織了。

「提出『仁』既果個聖人……」

「孔子學說不嬲都係為君主而服務。」

我接著說:「真正既聖人只有一個,只正既大道亦都只有一個。」

大道廢,有仁義。──《老子》
究竟仲儲埋咗幾多字
比少少時間你回氣
今晚要再射
依家瘋狂打緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞