[遵理] Hong Sir 可能同其它YY Lam黨員一樣伏(2):Hong Sir 教材抄教科書及維基百科

105 回覆
158 Like 7 Dislike
又係每個回帖都有個負評 係你啦肥康
又嚟
之前睇佢筆記好厚 知佢其實都係無料先咩都要教咩都要印 但都以為佢係教學風格悶 真心聽唔入腦先走 估唔到都係抄襲 仲要之前扮正直 好彩走得快
燈塔其實係唔係受咗詛咒 每年around暑假嘅時間就有醜聞
老老實實 既然hong sir 你係度
我果630 有冇得回水先
回一半都好吖

你咁呃學生哥錢良心過唔過意得去

630 買份尻卷仲要比人踢爆有啲係抄既
無利益唔會咁detail剪片cap圖啦
開始覺得樓主做多咗
愈黎愈似打手
但佢抄嘢係鐵一般嘅事實 身為老師無好嘅品格 仲話自己係清泉 仲要抄得柒
份mock抄得柒 俾人搵到就抵死
但真心資料性既野抄wiki有咩問題 有人話wiki唔可以做citation 而家俾學生參考下啫 講真wiki啲年份資料全部都信得過(你寫paper就話唔俾用wiki啫)
利申返先 講真hong sir skill廢就一定架啦
但你地有無諗過好地地一個日校科主任會打千字文屌鳩一個補習老師 仲要cut晒片 不斷無野搵野黎講
我覺得似係有人借cliff yeung事件同yy黨逐個收皮出黎抽水 唔好近太貼
傻的嗎?大學做 paper 都唔接受 wiki 直抄 仲要柒到 link 都未 delete 人哋抽佢水就梗 因為冇人比佢更柒 盲撐都經過吓大腦
乜叫做參考 咁我使燃搵佢補習 我去睇 wiki 咪得
仲有係條柒頭成日話自己原創 咁唔係只用數據 但將嗰一段嘢用自己”原創” 再打過

佢家陣直抄喎
而家做paper咩
俾資料學生參考啫
講真我都係hong sir教既受害者
好想睇多啲花生
但見到呢個post啲point咁無聊仲要有啲好似你咁既柒頭打手煲大黎講都係得啖笑
最好笑你呢個護主狗竟然唔知道主人最憎人抄嘢

我見你都得啖笑
中學生都知道唔可以直抄wiki要rephrase 啦
d學生每個月比6舊水買wiki資料
我舉個例 講世界銀行既背景
去google scholar搵資料同去wiki會有好大分別?
做造鳩佢就拎啲有說服力既point
唔係呢啲小小事嘈一餐
Ching 都道出重點來 竟然有人覺得直抄無問題 唔怪得佢補完肥康咁嘅智商
其實你係咪唔知乜叫 rephrase
咁樣真係同你好難溝通
你而家係咪趕deadline寫paper上晒腦
果然大型補習社係一個睇邊個多打手聲大夾惡既地方
我呢d普通人都係走先
講咗幾多次覺得肥康廢 但你班人就錯晒重點咬住啲無關重要既point好似發現新大陸咁
你要整死佢就整啲有說服力少少既論點啦
我都好想食花生
係呀 支持肥康直抄 然後鳩up 話自己俾同學參考 (佢最叻鳩up) 考到 5** 就得 直抄無問題

肥康直抄萬歲
其實就好簡單 唔好話針對康sir
作為一個消費者 你接唔接受到每個月比6舊水去買一堆係wiki直抄既野?我就真係過唔到自己果關
其實夾埋全部野黎講:

(1) 資料a係立法會文件冇問題
(2) 題目a問特徽,唔同模式,冇問題。題目b完成唔一樣。得題目c相似,似抄。
(3) wiki抄D UN成立日期,WTO成員國,真是濕碎到不得了

其實抄得即代表條友冇貨,唔識自己做/懶,只要貼埋a,b,c 完整答案出來一對已清清楚楚。如果抄,有幾可只抄人一題目,答案全部自己做晒吖
抄題目扮睇唔到呀,傻閪
Clifff send左confirm email
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞