[遵理] Hong Sir 可能同其它YY Lam黨員一樣伏(2):Hong Sir 教材抄教科書及維基百科

105 回覆
158 Like 7 Dislike
如果只係資料相同,其實無問題⋯⋯

但係竟然連條題目都九成一樣⋯⋯

答題方向同教科書完全一樣,但又簡陋過教科書,咁又算唔算抄襲?

疑似抄襲維基例子一(未移除超連結)

疑似抄襲維基例子二(未移除超連結)

疑似抄襲維基例子三(未移除超連結)

疑似抄襲維基例子四(未移除超連結)

疑似抄襲維基例子五(未移除超連結)

疑似抄襲維基例子六(未移除超連結)

疑似抄襲維基例子七(未移除超連結)

疑似抄襲維基例子八(未移除超連結)

疑似抄襲維基例子九(未移除超連結)

疑似抄襲維基例子十一(未移除超連結)

疑似抄襲維基例子十二(未移除超連結)

疑似抄襲維基例子十三(未移除超連結)

以上只係冰山一角,但post哂會超過100個例子,所以暫時post住一部份先。

由此可見,Hong Sir 的筆記似乎不是「每隻字一字一句」都是「原創的血汗」⋯⋯

為怕比打手轉移視線,我無話 Guy Leung 筆記無抄襲,明顯有,但係如果Hong Sir 自己唔會接受係Guy Leung助教抄襲,咁 Hong Sir 點都要回應下係咪自己知情下咁抄,而唔好賴助教,唔好double standard。

你630蚊搞操卷班,唔包改卷無問題,咁即係630買你份mock加,而你份mock係(似乎)抄教科書免費mock,而份答案亦明顯差過人地份免費mock? 你為䁠錢都要有少少道德,遵理清泉。

下次繼續。
抄就緊架喇
不過抄得咁低莊就柒左啲

http://www.legco.gov.hk/yr14-15/chinese/panels/ha/papers/ha20150612cb2-1637-3-c.pdf

巴打,之前有人已貼過出來,份野個能源圖表是立法會文件來,當資料引用又好似冇乜問題
上個po有人話佢有料就得,冇品都唔會理呀
好多科目嘅名師mock都係抄出版社
每一科都應該咁樣對比下
又係所謂補習名師出事
問題係佢連條題目都抄到九成似
轉一轉個用詞就當係原創
認真討論,個D 聯合國幾時成立, 有幾多成員國,呢D fact, 搵下wiki又唔算唔合理wor...
一直覺得名師mock係鐘意岀到份卷難到仆街,之後話考得唔好唔緊要,仲有intensive/tips class比你追返進度
你讀書第一堂呀sir 都會教你wiki 唔可以做source 啦
如果資料性既野應該引用返官方 例如 政府網
聯合國官網咁先啱
Exactly, 補習佬唔兇下你點會補
derek chung
有無巴絲有andrew既mock卷
條友應該唔止出錯一題
原來啲底線係hyper link
就咁睇以為係專名號
淸泉個句抄是抄不到領先,呢句柒到
班名師邊有實力
抄資料性野冇乜殺傷力,樓主有冇多D直接抄出版社嘅例子,俾D堅料來,好期待,晚晚有花生。

但抽身出黎睇,我唔指名道姓,有邊個會咁處心積慮,又剪片,又整幾十張圖,咁有系統咁利用大家嘅輿論壓力去攻擊同一個人?

除左…………,我真係唔知仲可以係邊個
(樓主自稱以前做遵理admin,依家又可以做到通識日校主任,咁都信得落?好好笑,你老味

利申:食花生的打工仔
講你就講啦
似係OM
上個post勁多人話OM有料就得,唔理佢呃蝦條,仲話佢比人陷害
康sir一收皮,係人都知gay leung無料,學生自然報OM
OM都唔係第一次係兩登宣傳網上補,樓主又係新帳號
可能係OM本人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞