點解皆大歡喜可以咁好睇

284 回覆
158 Like 11 Dislike

當佢on9劇咁睇個觀感fit晒

同感 因為一開始已經預期佢on9,結果越on9反而越中意

點都好過而家d懶正經有深度既劇,d劇情仲on9唔合理

咪臭係
依加套垃圾集集都扮撚哂小故事大道理
衰過教育電視
仲要現代職場背景
我屌佢老母返工已經好撚攰架啦
放工食飯開電視想放空吓個人姐
睇撚到套垃圾劇個個笑住返工,又成班fd 做野又有原則真係睇撚到火,科幻劇

懶貼地,其實堅離地
仲要植入式脆魚BB個D,
直頭鉋到上心口

而家個D
成日有時植入D職安野 工業安全 咩廚房無水個D
仲有D主題好煽情 成日D咩母愛呀 家人個D
又笑唔出

另外一樣好噁心既地方就係而家d劇成日塑造一堆好似聖人咁無短處既角色,一d都唔人性化

佢地每次屈完都會話:唔緊要啦,一家人/朋友黎架嘛 自問我一定做唔到

但係現實上根本就唔會有呢種人,大部分人都係石大川,萬國舅個類

所以我覺得皆大歡喜點解會成功另一個原因就係d角色性格夠貼地,大家會因為係生活中都會遇到d咁既人而有共鳴

皆大歡喜既對白其實好生鬼,廣東話好地道 ,依家d劇既對白好似小說讀出黎咁

而家個D
成日有時植入D職安野 工業安全 咩廚房無水個D
仲有D主題好煽情 成日D咩母愛呀 家人個D
又笑唔出

另外一樣好噁心既地方就係而家d劇成日塑造一堆好似聖人咁無短處既角色,一d都唔人性化

佢地每次屈完都會話:唔緊要啦,一家人/朋友黎架嘛 自問我一定做唔到

但係現實上根本就唔會有呢種人,大部分人都係石大川,萬國舅個類

所以我覺得皆大歡喜點解會成功另一個原因就係d角色性格夠貼地,大家會因為係生活中都會遇到d咁既人而有共鳴

皆大歡喜既對白其實好生鬼,廣東話好地道 ,依家d劇既對白好似小說讀出黎咁

冇記錯好似有試過講好似英文咁嘅對白添
有幕好似影到有鬼?

向古裝街店舖到
晚晚追咁濟
好過癮,佢地啲語氣啲說話
細個好鐘意學石美講浪得虛名

佢地成日將個食字講做個吃字,打麻將食糊又會話吃糊
仲有趙學而講野成日將最尾2個字分開講「xxxxxxx.....架嘛」咁樣
有幕好似影到有鬼?

向古裝街店舖到

邊一集
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/皆大歡喜_(時裝電視劇)

現代版都幾好笑
點解我會記得游念慈同紗紗每逢初一,十五會去食齋
開場
笑功
最正係果三個女人把賤咀
鬧得入肉又好笑

我把口咁賤有一半都係喺度學返黎
細個覺得唔vd好睇,但又會集集睇
古裝版最正
正皮,因為我都有睇,
真心覺得好睇
最正係果三個女人把賤咀
鬧得入肉又好笑

我把口咁賤有一半都係喺度學返黎

佢三個賤得黎又真係好似現實啲三姑六婆
晚晚都坐定定追
有冇人有全集?
Ga ma
有冇人明我想講乜 唔識點表達
Lihkg 己死
咁既膠劇都可以上神抬

扮老屎忽fail
晚晚追咁濟
好過癮,佢地啲語氣啲說話
細個好鐘意學石美講浪得虛名

佢地成日將個食字講做個吃字,打麻將食糊又會話吃糊
仲有趙學而講野成日將最尾2個字分開講「xxxxxxx.....架嘛」咁樣

最後果個好有印象 仲有有集打牌係4條友都打西 然後廖碧兒再打一筒 然後係乜野四人一同歸西
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞