哲學系畢業嘅你而家做緊乜

102 回覆
13 Like 0 Dislike
食言了

以下不再回覆各式叫春

----
我講既Language好,係勝任文書工作,同有正常既表達能力(唔洗去到世界仔果種 )

至於「能力強先搵到好工」依個講法都未必岩。例如諸份失意青年眼中既好價位(一出黎2,3萬,做多幾年3,4萬),其實做政府工既話(極老土的例子),肯磨都係磨得到。而且門檻真係唔算超高(唔計咩AO,EO啦)。就算係中人之資,選擇到正確方向,唔會一飛衝天,但絕對唔洗「乞食」的。

一個人有資料搜集能力(識google、查下政治網)、有正常既表達能力、文書能力、儀容態度(好多人一睇個樣就唔覺佢想做野)、責任心等.....真係要求好高咩?唔係一個人係社會應該有既基本野咩?

拋個小問題出黎,有心既可以研究下:各路搵工網都有30000,40000$以上既admin工,全部都要求3,5年經驗。依堆「3,5年經驗」要點儲返黎?
(小提示,「3,5年經驗」涉及既工種係人人都返得的)
我諗關於哲學既就業問題,應該由哲學系既學習內容去睇有無幫助就業。

巴打講既單純語文能力基本上同哲學訓練無咩關係(諗落其實都好似有關 ),但要講語文能力對職業影響,不如講major 英文既就業前途?

講到1999 ,都唔記得自己想講乜
不嬲哲學系都唔係以訓練人就業為目的嘅
通常 d課程設計都係以學術訓練為主

不過你英文系一樣都唔係訓練人就業
英文系嘅學生 英文好 可能本身都係好 未必關英文系課程事
英文系一係讀 linguistics 嘅學術野 一係讀英文文學
讀呢d野 係咪保證到你英文好流利?大概唔會
老實講 我冇見過一個人英文好 係純粹因為大學讀某 d野而英文好
本身英文好嘅人 都大量接觸英文嘅野 外國文化
你唔由不同渠道去接觸英語世界以及其文化 都幾難由大學訓練到你英文好
我諗關於哲學既就業問題,應該由哲學系既學習內容去睇有無幫助就業。

巴打講既單純語文能力基本上同哲學訓練無咩關係(諗落其實都好似有關 ),但要講語文能力對職業影響,不如講major 英文既就業前途?

1.哲學系的就業問題,同其他純學科類似,所以可以一齊講

純學科就係同專業工作無直接關係既學科,所以係課堂學到既知識同你日後工作關係唔大
但都係果句,能力好既人,就算唔讀專業科,根本都唔洗憂前途
能力唔好/無腦既人,讀咩都死 (果堆人讀到專業科咩,比佢入到,讀得掂咩?)
除非父幹/中六合彩,依個世界的確係好難坐定定收錢的;但若肯努力,過d安心日子(即上面所講30000,40000一個月)其實都唔係真係咁難

好多人覺得自己一世文員/或者真係做死一世文員,咁無得討論

2.唔一定major英文先練到語文功底 但文史哲既語文訓練通常比較好

3.再講白小小,大學四年,讀書,真係只係睇個人興趣/品味
就算玩四年,都可以玩得充實
唔中意讀書,無人逼你讀
但講到讀書無關工作就唔讀,甚至因而貶低學問文藝,咁只能話你寒酸
孔乙己成日比人笑,而佢的確係九流既讀書人,但佢既故事係由一流讀書人寫的,而果個一流讀書人過得根本唔差

真係要講哲學同就業有咩關係,極極極勉強咁講,佢令你有更好既品味/智慧,有真正品味同智慧既人去到邊都唔會真係過得太差
依度既「工作」係針對非學術工作

點解?你讀上去重洗黎問咩
讀 postgrad 嘅友 都自己睇好多課外野啦
點解會有人期望讀大學 包生仔咁
囚犯

1.哲學系的就業問題,同其他純學科類似,所以可以一齊講

純學科就係同專業工作無直接關係既學科,所以係課堂學到既知識同你日後工作關係唔大
但都係果句,能力好既人,就算唔讀專業科,根本都唔洗憂前途
能力唔好/無腦既人,讀咩都死 (果堆人讀到專業科咩,比佢入到,讀得掂咩?)
除非父幹/中六合彩,依個世界的確係好難坐定定收錢的;但若肯努力,過d安心日子(即上面所講30000,40000一個月)其實都唔係真係咁難

好多人覺得自己一世文員/或者真係做死一世文員,咁無得討論

2.唔一定major英文先練到語文功底 但文史哲既語文訓練通常比較好

3.再講白小小,大學四年,讀書,真係只係睇個人興趣/品味
就算玩四年,都可以玩得充實
唔中意讀書,無人逼你讀
但講到讀書無關工作就唔讀,甚至因而貶低學問文藝,咁只能話你寒酸
孔乙己成日比人笑,而佢的確係九流既讀書人,但佢既故事係由一流讀書人寫的,而果個一流讀書人過得根本唔差

真係要講哲學同就業有咩關係,極極極勉強咁講,佢令你有更好既品味/智慧,有真正品味同智慧既人去到邊都唔會真係過得太差
依度既「工作」係針對非學術工作

點解?你讀上去重洗黎問咩
postgrad 嘅友 都自己睇好多課外野啦
點解會有人期望讀大學 包生仔咁

你諗得班Post Grad太正路
願聞其詳
我只係講我嘅觀察同嘅經驗

你諗得班Post Grad太正路

講緊應該唔係任何人都讀得既master wor
我都係憑感覺9up者
其他系我唔清楚
香港各大哲學系 其實都算係咁 (自己 check 下 QS ranking 參考下,睇下 prof 嘅 CV)
但如果唔係課程以外再讀 大概未必足夠
以我識個d, 最終讀上去做研究嘅哲學生 全部都係課程以外 自學極多野
哲學 MA 就可讀 可不讀嘅 係俾 d人錢多 過下哲學癮為主
上嘅 credit 又少過本科 訓練唔會好過本科生
我都會勸想讀 MA 嘅人謹慎考慮
有時讀哲學 係咪需要拎一筆錢出來讀一個MA
讀 postgrad 嘅友 都自己睇好多課外野啦
點解會有人(即大學生自己)期望讀大學 包生仔咁

依個問題同你講話大學哲學學生「有假嘅光輝 自以為光芒四射 」其實差唔多
背後可以歸咎於中學教育(教唔到常識比學生,令佢地入到大學都係無腦)、
又可歸咎於大學既訓練追唔上時代(由原來精英教育到而家普及教育,都係要包下生仔咖啦 )
但講咩都無用 都係要靠自救

其實鬧係咁鬧法 不過畢完業出黎社會做幾年個人應該都會正常返咖啦(應該)
反而係 就算畢左業都唔好因為工作/現實放落自己既興趣,唔去讀(好)書 咁就真係哂左啦
大學教育唔係無問題
但大學從來都係預設你自己要去主動學好多野
唔係好似中小學咁 靠老師教晒咁

(都聽過有人話 出到來要做 大學唔玩盡就笨實嘅
咁你鐘意啦 大學生就要自己決定架啦)
其他系我唔清楚
香港各大哲學系 其實都算係咁 (自己 check 下 QS ranking 參考下,睇下 prof 嘅 CV)
但如果唔係課程以外再讀 大概未必足夠
以我識個d, 最終讀上去做研究嘅哲學生 全部都係課程以外 自學極多野

間接證明左生活品味同智力既關係
你係咪讀緊哲學MA?
我都諗緊讀MA, 不過係做野相關既野
我當然唔係
我本科讀過哲學 唔會再讀多過哲學 MA 架啦
有閒錢咪讀
想搵錢唔出奇 冇文化就另一回事
//但大學從來都係預設你自己要去主動學好多野 //

以前入黎個個係精英 邊洗擔心佢地唔主動/學唔到野
而家時勢唔同 點都要調整一下咖啦
(依樣亦係文史哲教授最難調整既地方,佢地以前教開既人同而家根本唔同)
唔好阻住地球轉就得
大學哲學系 好多人上堂唔睇 reading 又大發議論
問過唔同屆嘅同學,發現好多屆得少數哲學生係想讀
有好多唔知點解陰差陽錯入左來 浪費資源 阻住地球轉
炸薯條
對我來講,大學從來都,而且應該要俾學生自己決定自己嘅大學生活
你鐘意咪玩晒佢
你走晒堂 搞學生會 上莊 又得
冇咩所謂 你自問咁樣係對你最好 最負責任咪得
你唔對自己負責任 人地都管唔到你咁多

如果大學變左家長心態 去管太多
譬如下下上堂又要點名 又要夠出席率
咁真係無謂 亦都阻住真心認為走堂比較好嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞