哲學系畢業嘅你而家做緊乜

102 回覆
13 Like 0 Dislike
慘在又有堆人 玩玩下誇張法 又上晒心

(大學個時 哲學系又真係比較少 intern 嘅
好多時都其他系優先 以文學院嘅學系計 哲學系都比較少 )
我覺得咁講唔錯得晒 要比班中學雞知道 讀某d科(eg哲學)畢業出黎真係無其他科條路咁直接
慘在又有堆人 玩玩下誇張法 又上晒心

(大學個時 哲學系又真係比較少 intern 嘅
好多時都其他系優先 以文學院嘅學系計 哲學系都比較少 )

依度有小小好奇,哲學系既intern,係指出面機構intern ??
(其實intern都要靠系方自己去r下 就香港黎講,例如中文系既學者點都會識下d記者/出版編輯,得閒就會r下intern/合作,哲學系依方面可能真係有d不食人間煙火?? )

---
「老實講 我唔認為有好強嘅證據相信讀哲學系 會訓練出d咩能力
我對哲學系會訓練到人xxx 呢 d講法 都係十分懷疑)」

(胡亂發揮一下,不好意思 )
個問題跳出黎 其實成個文科都一樣

有人話 「亂諗野」同「思考緊」既一個分別係 你唔會比情緒影響到
例如 「哎呀,上頭今日又比我做啦,點算好呢?聽日又約左女友XXOO」同「份野應該點做點做」既分別

係既 讀完文科唔代表有萬靈丹 解決人生一切問題
不過讀完大學文科 你可以咁冷靜、有技巧有步驟地處理功課考試 咁點解唔可以同樣冷靜地面對下現實呢 讀完四年一畢業就個個天堂落地獄咁 真係莫名其妙

咁樣講可能有d唔浪漫/反感性 但理性同實事求是真係大學可以學到最重要既野
時下人咁多感慨/感想,講得好聽係多愁善感,唔好聽既,實在係軟弱、無腦
真正既感性恐怕唔係咁的...
(以前覺古典哲人可能太嚴苛,嘩咁無欲無情真係得咩。而家反覺真係一種基本修養,無既話,想去邊都難)
玩誇張法班人 又真係咁為人著想咩

直接講就業數據 講事實
係度道聽途說 就真係反智
所謂「直接」只係,有份專業工等緊你(例如醫生、律師)

問題係世上根本唔止專業工,亦唔係得專業工先叫賺錢,但中學生淨係知有依類專業工(亦好難要求佢對出面情況知咁多)

而且大學讀四年,哪怕只係用四年時間學好英文,根本都唔洗怕之後咩唔到好工的

講到尾 中意讀咩咪讀咩 怕乜
有意造謠既人,唔係廢,就係賤
指大學嘅 intern
以前有時會 email 來叫人申請 但好多時列明只限乜乜系 或乜乜系優先
從來都冇哲學系
自己搵個 d另計啦

我對哲學可唔可以訓練人思考 其實有係好多方面嘅理由:

1) 我見過好多哲學生畢左業
都唔知點解會貼 d 心靈雞湯式嘅人生哲理出來
點解會咁?好有可能哲學唔可以有效地訓練到人思考

2) 事實上,就算係專業嘅 philosophers 思考學術以外嘅問題 都冇佢地想像中咁嚴謹
(好似咁:https://www.thenewslens.com/article/20214
維根斯坦都十分不滿佢學生 Malcolm 思考現實問題,隨隨便便用「民族性」來解釋)

3) 就算某人讀完哲學嘅思考力進步左,呢種係咪一種證據,顯示哲學教到人思考?
我認為係唔充分顯示出呢一點
有correlation 唔意味住有因果關係:
有可能佢本身接受其他大學教育,一樣會思考力增強
有可能佢自己睇書都一樣會思考力增強
但暫時冇學術上嘅研究,顯示到哲學會增強人嘅思考

4) 好同意 現實有好多問題 會有情緒干擾自己嘅思考
好多時我地以為有理由相信/決定嘅野,
都要提防係呢 d情緒(甚至個人嘅性格影響下)造成嘅 rationalizatio
其實係傾緊哲學系畢業生既職業出路問題, 定係傾緊讀哲學有咩用?
乜都講下啫

老老實實,講出路問題 咪直情上各大院校哲學系網
搵下資料 已經知,唔多洗講
老實講我唔反對中學生為興趣選科,但為興趣既前提下個家庭有番咁上下錢。
如果唔係就會出事,香港生活
最重要都係錢,做人現實d 好,哲學係就係好有趣,反思人生,但係連衣食住行都係猛猛緊,仲邊有時間反思? 有既,日日食緊包果陣後思下點解當初為興趣咁傻豬囉。
格離,醫療科出黎30k, 一pair 情侶已經60k, 一年都起碼幾十萬儲蓄,幾年已經上到車,享受生活。所謂哲學既本質唔係要追求生活咩,生活既意義。
無錯,窮都可以好開心,但人總會有所比較,唔好再自欺欺人,讀科揾食科仲實際。
利伸,sci 食緊屎
都係果句 你語文好係香港點都唔會食屎 大不了去做公務員 人工係無咁高 但唔係差咁遠
成日以為非專業科出黎做死一世13k文員,咁唔係識計數,咁係無見識
同埋真係生活方式、諗法唔同
我細個會為自己物慾少有罪惡感 但出黎撈左幾年 咩野無試過? 但真係唔覺有咩特別
月月食半島Buffet 、年年去日本兩次,咁先叫做有「生活」?
文化學者批評物質享受係緣於生命空虛,唔係無理由
有時覺得哲學讀既野真係好離地

之前幾沉迷睇政治哲學既書
又政治契約論又剩
到睇來人類歷史既民主進程唔係跟住政治哲學果套黎行

哲學家推論好講邏輯推演
同經濟學家好相似 假設人類有無限心智資源所以決策講究邏輯同理性 但到頭來 人類社會好多時唔係講邏輯 大把ceo決策唔係單靠理性 都會依靠直覺同經驗法則 政治決策更加黑暗邊有邏輯同理性可言 所以d咩邏輯哲學係日常生活用唔用得著真係好大問題 讀完一堆邏輯哲學書單 又唔會學得識寫program 更加用唔著炒股 讀完都唔敢用來揭穿老細決策既漏洞 老細一句靠直覺就收我皮

有d人生哲學教導人類唔好比較人生會快樂得多 但係生物學同心理學又有大量證據話我地知 畢竟人類只係動物 短暫可以控制思維唔同人比較 但實在好難整個流流長的人生唔同其他人比較 收入 比較居住環境 比較伴侶

總之生活香港讀哲學真係慘過食屎啦
利申 咩狗屎垃圾書都睇
照你地既講法 唔係讀哲學(art,sci)食屎 係香港人讀哲學(art,sci)食屎而已
講父幹/家底問題,鬼佬其實唔會好得過香港。但鬼佬中意就去,全無問題,香港人就一味小家,被害妄想,咁怪得邊個
咁咪即係唔只哲學「乞食」啦

拿 呢個咪見到 原來 d人話「乞食」 講緊幾年唔上到車 就叫乞食
上到車就叫享受生活咩
而家上車盤都要 400萬咁 當你首期 80萬 月供萬幾
都要月入4萬先過到壓力測試呀

根本香港社會係咁難買樓 你唔係讀某 d科都好難幾年內上到車
柏拉圖都話肉身係追求哲學既最大阻礙
錢都搵唔到如何思考
有既 咪思考點搵多d錢囉
係香港社會底下
錢>一切
契約論對西方文明好有影響喎
你係香港講契約論太多梗係離地
而家香港唔係要一個政治制度嘅 justification呀麻

黑暗點解冇理性可言 你覺得金正日個 d人亂來架咩?

(p.s 聽過一個係 microsoft做嘅 logician 推介 d staffs 去推 logic
老實講我唔反對中學生為興趣選科,但為興趣既前提下個家庭有番咁上下錢。
如果唔係就會出事,香港生活
最重要都係錢,做人現實d 好,哲學係就係好有趣,反思人生,但係連衣食住行都係猛猛緊,仲邊有時間反思? 有既,日日食緊包果陣後思下點解當初為興趣咁傻豬囉。
格離,醫療科出黎30k, 一pair 情侶已經60k, 一年都起碼幾十萬儲蓄,幾年已經上到車,享受生活。所謂哲學既本質唔係要追求生活咩,生活既意義。
無錯,窮都可以好開心,但人總會有所比較,唔好再自欺欺人,讀科揾食科仲實際。
利伸,sci 食緊屎
有時覺得哲學讀既野真係好離地

之前幾沉迷睇政治哲學既書
又政治契約論又剩
到睇來人類歷史既民主進程唔係跟住政治哲學果套黎行

哲學家推論好講邏輯推演
同經濟學家好相似 假設人類有無限心智資源所以決策講究邏輯同理性 但到頭來 人類社會好多時唔係講邏輯 大把ceo決策唔係單靠理性 都會依靠直覺同經驗法則 政治決策更加黑暗邊有邏輯同理性可言 所以d咩邏輯哲學係日常生活用唔用得著真係好大問題 讀完一堆邏輯哲學書單 又唔會學得識寫program 更加用唔著炒股 讀完都唔敢用來揭穿老細決策既漏洞 老細一句靠直覺就收我皮

有d人生哲學教導人類唔好比較人生會快樂得多 但係生物學同心理學又有大量證據話我地知 畢竟人類只係動物 短暫可以控制思維唔同人比較 但實在好難整個流流長的人生唔同其他人比較 收入 比較居住環境 比較伴侶

總之生活香港讀哲學真係慘過食屎啦
利申 咩狗屎垃圾書都睇
契約論對西方文明好有影響喎
你係香港講契約論太多梗係離地
而家香港唔係要一個政治制度嘅 justification呀麻

黑暗點解冇理性可言 你覺得金正日個 d人亂來架咩?

(p.s 聽過一個係 microsoft做嘅 logician 推介 d staffs 去讀 logic
講多嫌口臭,我落結論算,話我有歧視/偏見/離地/講耶穌/倚老賣老都係咁講:
1.班友以為讀純學科搵唔到錢,唔認係自己廢/無見識
2.班友以為物質真係咁重要,唔認自己係人廢所以諸事不順(當然,佢地諗到既只有諸事其實只有「溝女」)
3.班友無辦事能力/無韌性/讀書唔多(而以為自己讀好多),又怨天怨地,憤世嫉俗

有得依類想法,咁唯有抵你地死啦
以下不再回覆 睇各位表演訴苦叫春
量地

有時Freelance影相
所以我都避左用其他字眼, 而用"直接"去形容。
對好多人黎講, "直接"見到出路係好重要。

你講讀好Language就搵到好工, 我唔認同係搵工好工既Sufficient Condition.
但係我贊成你既諗法, 搵唔搵到好工同個人廢唔廢比較大關係
我覺得,政治哲學係一套系統去幫助自己建立一套判定對與錯既價值觀,
而唔係去試圖解釋或者推演現象喎
講真 你地點諗你地嘅事架啦

不過香港好多人 就利字當頭到一個地步:
人地唔利字當頭 都笑人蠢 話人離地
好多人理論價值 哲學家想解決嘅問題 回應咩其他理論都未知 就同人講識咗呢個理論 睇文史哲理論忽略研究脈絡好易理解錯

以為睇得明每句句子代表自己理解成章/成本書/甚至成個理論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞