哲學系畢業嘅你而家做緊乜

102 回覆
13 Like 0 Dislike
19 marketing
棟篤笑
NGO
諗起天琦
我屌你老母 見到你一定報警
屌你咩
魯魯
當天青春那麼燦爛
今日年長如此黯然
做ACO啦...
因為思路清晰 所以老細升我做高層

我就是成功的例子
你會係咁嗎
形容下d哲學生啫
況且做人嘅野 不嬲都係光輝時刻少 好平常
光輝時刻對一個fresh grad黎講恐怕太遠了 有幾多人十八廿二就一飛衝天?都係磨下浸下,慢慢有成績姐。(而生活亦隨之由疑惑變平穩)

講返轉頭,憂柴憂米,無能力處理生活,雖然唔係哲學學生獨有,但對哲學學生黎講有d諷刺

從理想講,蘇格拉底大概會笑班學生讀哲學白費了 (哲人的追求與常人不同 有時候 我更認同哲人的觀點)

從現實講,哲學系學生表達同語文比較好,老土d做公務員,或去私人公司慢慢磨,其實都唔會衰得去邊。得閒做gym/會友/讀書,日子真係過唔落咩?

除非想咩成佛升仙做大宗師,但連自己生活都處理唔好,連少少現實感都無(依樣係除商科外學生的通病——商科則是現實感太重,無味),講咩大哉思辨丫
諗緊野
光輝可以分唔同類嘅
有假嘅光輝 自以為光芒四射
見過好多哲學仔年少氣盛
本科時期 已經覺得自己思考能力高超
比哲學史上留名嘅哲學家 有過之而無不及
以我觀察 讀哲學有好多時會令人有咁嘅虛妄
當然唔講呢d 虛假光芒 形容下哲學生青春燦爛 都冇咩野
好多哲學生 真係只會係大學時期 思考哲學問題 人生問題
出到來 "老練"左 唔會諗太多呢d野

黯然又唔一定係憂柴憂米
能力高都有能力高嘅人會遇到嘅挑戰
亦唔係全然係人為可以解決 有時係時也命也嘅野
人生有挫折 實屬常態
如果你面對現實 冇咩可能時時刻刻覺得自己事事順利 光芒四射
我唔認為人可以如實地長期都係咁光輝

(岩呀 好多講好多xx主義, yy 做人哲學嘅人 生活都處理唔好
我對佢地講咩理論 都唔會太認真)

(老實講 我唔認為有好強嘅證據相信讀哲學系 會訓練出d咩能力
我對哲學系會訓練到人xxx 呢 d講法 都係十分懷疑)
不過老實講
除左一兩個特例 我冇見過哲學系畢業 係搵唔到工 乞食
呢d誇張嘅講法 從來都係冇乜根據
不嬲高登連登有堆人玩假膠 又成日話讀乜讀物乞食
講講下又真係大把人上晒心
(有d人又會話 搵唔到幾萬蚊一個月都叫乞食嘅
其實英文勁可以考到好多政府工。政府都係叫人做野之嘛。
不過老實講
除左一兩個特例 我冇見過哲學系畢業 係搵唔到工 乞食
呢d誇張嘅講法 從來都係冇乜根據
(有d人又會話 搵唔到幾萬蚊一個月都叫乞食嘅

即係咁講 其實我就未見過有幾多大學生畢左業係搵唔到工要乞食既

乞食係一個講法姐 話自己做份工無前途/人工唔高姐
其實依樣真係睇人。識搵工既,人工唔錯,亦有升職既前景(據我識既人黎講,有唔同行業,甚至唔關專業/gpa事)
唔識搵既,求奇搵咩文員散仔就算,做幾耐都無前途。
固然係有運氣因素,但有時真係唔怪得人

----
依類講法真係害死人
中學生唔識 比類似說法影響到 成日以為興趣唔重要/搵錢要仆條命先搵到
鬼咩,根本係老點人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞