係中國住左幾日,已經感覺自己思維同視野開始狹窄

150 回覆
902 Like 10 Dislike
記得十年前去支那睇電視嗰陣
Cctvb啲新聞本來就censor咗
支那播cctvb嘅新聞係再censor多次
其實而家都睇唔足,但都睇到八成
禁既主要係香港政治新聞

香港上連登咪剩係識討論邊個女明星幾大波
邊個靚模去做雞
又幾有國際視野呀?
YouTube
Google
scholar
Facebook
instagram
Google map
github

全撚部都上唔到,跟住我有d大陸同事話paper要錢,你地上咩網搞

跟住我同佢地講香港/外國d 大學library年年都課金俾出版商訂paper, 你係學生/職員/入左大學network就可以免費access 90%嘅收費journal, 佢好驚訝居然會咁樣做

呢d咁fundamental嘅因素注定中國無可能超越歐美日,甚至香港做科研大國
禮崩樂壞。古中國係一個文明國度,就算打生打死都依然有所謂漢文化,共匪只用咗唔夠一個世紀就改變哂5千年文化。

果班人入咗政黨,果d經民聯。民建聯,工聯會,新民黨;
佢地成日出席黨宴,post哂濕鳩相上Facebook,
之後起Facebook, Yahoo, 高登,連登,不斷唱愛國愛黨踩香港,金句就係,香港人咪一鳩樣,香港落後,香港比你地班黃絲整死,之類!

平時就幫政黨,遊行出黎派錢,打下人,製造社會混亂!

越多人回佢,佢越多籌碼出位,希望總有一屆垃圾會選舉,政黨會推佢上去
果堆十九大符咒真係搞到成個北韓咁, lee兩三年中國真係大倒退, 其實中國人都當果d係暉春黎, 唔會理佢意思, 只知道亂講野就仆街, 思想係完全例退番帝制時代, 覺得做順民, 食得訓得其他野唔好理

利申: 05年開始因為工作原因, 經常上中國廠, 來回兩地
相對地起大陸心情冇咁煩躁,因為成個on9環境令你乜都唔知
睇到咁多中國人柒岀國際,你就知佢地個井底有幾深,
乜撚冇左中國,你香港食屎既言論,聽到都同情佢

不過無知有樣好,永遠唔知我地有幾驚,個種明知遲早陸沉既無力感
關於呢樣野真係想講
佢有兩樣野:
一係佢會將外國果啲講到好廢,自己啲研究講到好勁,但明明自己啲技術你一搵下就知落後/錯。而家youtube 都開始有呢啲大陸科學片
二係佢會透過科學洗腦,令人覺得原來中國咁先進
我有個內地朋友,讀緊書,佢都好似樓主講咁,對社會發生跟啲咩冇咩興趣,對身邊人冷冷淡淡咁。

我問過佢,翻牆易唔易,覺唔覺得外界有啲野你地唔知等等。

佢話翻牆只可以話唔難,有心翻佢同佢啲同學都翻到,但麻煩,就初初嘗完鮮就冇翻了。

而新聞個啲,其實佢地都睇得出有啲唔妥,或者有啲香港劇播播下突然腰斬,但佢地係話咁又有咩計,所以都冇反應。

我估係久而久之,佢地就麻木左去搵真答案,因為差唔多件件奇怪事都有好多野,次次咁搵,又要分析外面啲資訊岩唔岩,老實講人都攰啦。
最近好似有篇新聞講類似ge野
班後生仔已經覺得牆內多姿多采,冇乜動機去翻牆
好撚認同
暗號:
吸精瓶
X2
近來有晚上深圳,見到幾隊每隊上百大媽大叔跳舞

我問大陸同事點解D人咁鍾意跳舞,佢話

“因為大陸雖然電視台多,但係好不堪一看”
依家香港TVB都差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞