係中國住左幾日,已經感覺自己思維同視野開始狹窄

150 回覆
902 Like 10 Dislike
基本上你唔認同佢裡面個套民族主義 黨領導人治核心價值 係好難生活落去
Welcome to 共產蝗蟈
你住返一年半載就會downgrade做雙手劍兵
係大陸大聲批領導蟈王等於找死。這是世界最黑暗之蟈。
其實民唔民主wfc
最大問題係根本無資訊去分析一樣嘢對錯
買咩做咩都要諗過度過 真係好撚煩
"另外成個社會都好唔鼓勵你關心社會。無限放大小人小事同個人基本道德,乜乜孝順敬老、文明路人,總之就唔係關心社會。但就算講個人基本修養都係得個講字,講左就當做左。"

呢個conclusion好好。
我就係覺得嗰啲標語怪怪哋,又講唔出點解
樓主你講出咗重點
咩咩妹你直頭係顯性
話說我都10幾年踏足過中國
最近去咗次,覺得去咗北韓咁
究竟係我細個無留意政治標語定而家真係走緊北韓路線?
都有嘅,中國電信有專線駁去牆外,不過唔係普通人可以用囉

普通人用vpn,唔係嘅話,啲係中國做野嘅鬼佬應該走晒
仲有電視周圍都係,default個台往往係睇住屎總開會演講

喺酒店諗住轉下台,點知係中國啲打飛機軍事節目

轉多幾下先有蠟筆小新
社會主義國家通病,以前蘇聯一樣

大紅色背景
無去過呢個
不過感覺上中國嘅繁華只可以喺條街上面見到
喺東莞試過入兩個大型商場,外表幾靚,入面十室九空,無人打掃,好似拍喪屍片咁 有碎玻璃添

我知東莞廠少咗勁多,但都唔係頹成咁下話...直情唔會想接觸嗰度
話時話中國好似無咸網
佢哋平日對咩打J? (除咗佢哋祖國
日本av同歐美有冇?
唔鐘意真人show
仲邊駛等到2047
有睇過下cctv
基本上係全天侯吹奏中國幾勁 軍事有幾強 又講下對海外中國人點樣喺其他國家幫人
但自己瘋狂吹奏完中國有幾咁勁之後 又話有啲有心人鼓吹“中國威脅論”
吹奏完中國
然後又踩下美國日本韓國
話佢哋幾亂 經濟幾差
間唔中又再搵返二戰出嚟講 講到中國有咁慘得幾慘 日本有咁仆街得咁仆街
仲要日日都係咁 嘔心到仆街

引用返大陸仔講新聞聯播
1. 前面十分鐘,國家領導很忙,不是出國,就是下鄉
2. 中間十分鐘,全國人民很幸福,不是致富就是豐收
3. 後面十分鐘,其他國家都很慘,不是爆炸就是造反。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞