派息基金9厘回報 點解會咁著數 《基金新寵兒 投資100萬月收7600元》

108 回覆
4 Like 48 Dislike
想問有咩基金都10厘回報
地產類近年流行名投實貸
主要俾啲地產基金投落項目到
一般lock up 2年左右
收緊10-12厘,睇項目而定

另外其實投行俾啲高端客
係好多優質基金表現好好
只不過入場門檻高
加上甚少開出公開市場
變相一般投資者唔知佢哋存在
依家資訊咁發達
都仲有基金無開放出來?
小弟見識小
有啲新開嘅fund house
為咗證明佢哋嘅profolio係靚仔
所以會俾Bloomberg keep track佢哋嘅表現
有機會不妨㩒吓Bloomberg Terminal
只係都係嗰句
佢哋開得都係aim on AUM高速增長
入場門檻唔會低過投行
如果咁so 啲3-4%息既公用股 reit就唔會咁多人買啦
派息基金……根本戇尻……
會,所以要揀D唔太受加息影響既債券基金
開始吹垃圾債券出黎水人買 我聞到一陣味
高風險自然高回報,如果你有100萬係閒錢,咪去試下囉
強國債轉股 要揾人填tum
你係講剩派息10厘定總回報先
諗起迷你債券
我淨係知某大保險有隻基金,頭一年sales有30%傭落袋
又要俾客咁高息,看不通
果30%咪客既本金錢,未投資先扣30%,咁你地話回報要幾多先可以追平,仲要賺
30% 個個應係月供/年供 既保險公司投資相連計劃,派息個個係買lump sum 投資相連壽險而個隻基金有得每月派息
想知多啲相連計劃
市面上聽過有啲月供plan年期長,其實係咪玩唔過?
你想知D咩?計劃架構?基金選擇?,呢類投資相連計劃 係會鎖你部分錢一段年期,你要預唔係隨時拎得曬先買,同埋如果要回報好,基金組合選擇及管理都好重要,因為你係買緊基金,投資緊,價格會有波幅。還有,基金PLAN 係有收費既,你供太少金額個收費佔既%就好貴,會發生賺佐都比收費扣好多既情況...
A_A公司嘅雙連plan管理費係咪等別貴?同埋供得少係咪唔應該供?
做緊pb 有sell開funds
想講bond fund 同 equity fund 係好好 有人幫你睇
不過你要知佢個value係邊度同會買d咩, 同埋個charge係點計
一般黎講subscription 唔多過1% /annual charge(bond fund~1% equity~1.5%)
好多retail/保險好撚狗,收5%都夠膽死

依家勢頭日日講加息 d bond 係咁跌 ig 已經跌唔小,high yield 跌更多 仲有如果係perpetual 再死多d
所以如果有d senior loan fund/floater related 嘅都諗得過 不過retail 客應該好小買到lee d

今年債券return 唔好,舉個例
Pimco income fund 《—債券之王bill gross ge王牌fund今年都係負數

股票嘅話其實以上年為例 好多china hk equity fund都有三成幾 return, 不過淨係hsi/msci china都有3成同3成7
所以派9厘俾你都冇所謂
不過今年仲係flat 嘅 派唔派到息都係問題,再唔係要係本金度扣 左手交右手
直接買value partner greater china high yield bond fund
唔好搵保險買

Lee隻係差唔多第一嘅內地high yield債券
個pm會派人上去睇場
同埋都會有風收

Year to date 都唔差
冇 都係呃你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞