派息基金9厘回報 點解會咁著數 《基金新寵兒 投資100萬月收7600元》

108 回覆
4 Like 48 Dislike
我就賺夠啦,放啲料出嚟大家一齊賺
VP greater china HY
佢係講派息9%,有機會D息係個本派,要收到息加唔派本自己落下功夫睇下市況,同埋按市況買同轉FUND,而唔係ALL IN 一隻買完放係度唔理以為年年穩有9%息收。
話I&G搣本同龐氏班人
當中究竟有幾多人真係睇過隻fund發生緊咩事先出黎鳩嗡
買VP greater china HY 不如買 Income Partners 隻Managed Volatility High Yield Bond Fund ,係近呢一年黎講。
No, 買頭3m 係篤手指,嗰陣未有經驗,銀行介紹就買。之後嗰2m,純粹意外。銀行收1%手續費。
現在有睇番fund fact sheet 買/轉fund?
依家準備賣左3m先,之後再睇

論穩定啲"so-called 9厘派息基金"會差啲,不過都好過一部份公用股
其實有啲派息基金唔係純買high-yield,個盤入面同時有買equity
前兩年個市升得勁先顯得個回報特別高,
如果要求穩定最好睇下holding係唔主權債同短期債為主
再睇收息定股票基金?你另外股票基金銀行叫你買佐咩,表現如何?
聽落咁似美國啲龐氏騙局咁
即係買呢D基金好過買股?
買股睇timing多啲
2015年恒指pe 8倍幾買股票嘅return會高好多
不過當個價位升到一定程度
轉買債就可以令筆錢有多啲抗跌力
但其實基金都好睇入面主要嘅holding係咩
唔係隻隻都值得買
一早知la.
買阿根廷債有40厘tim
講咁大段原來係保險狗
其實市場上10厘息,風險唔高嘅產品係有
只係好多時一早留哂俾高額投資者
一般投資者要喺銀行或Fundsupermart唔易接觸到

但咁唔代表要買你哋啲垃圾產品
鎖定期長、回報又唔係高
仲有個戶口由邊個管理?
如果自己管,點解唔去fundsupermart買?
交俾你班保險狗管?
你係咁有料,做咗Fund Manager或者Asset Manager喇
人哋搭幾多人脈、做幾多分析、睇幾多報告

我以前少不更事都俾個保險朋友開咗張咁嘅單
平均成本法?分散投資唔同市場?講得好好聽
事實就係根本無足夠斤兩去了解市場

有錢供呢啲垃圾plan
不如月供啲穩定股票仲好
回報係點先
我買嗰張單梗係垃圾喇
連個保險朋友都辭埋職唔撈
出面啲am、im幫客人或公司搵嘢買
10-12厘以上係基本
自己買passive index funds 同ETF 投資啦,低費用,又可以自己做decision
基本?
個IM投得幾億落去
又有一至兩年鎖定期
要求10厘以上係正常

市場難接觸
主要係因為呢類產品通常係度身訂造
成個圈嘅人脈互相夾好哂
成埋deal retail市場都唔會知
你信咪信,唔信咪算囉
我純粹係話俾樓主知
唔好喺到呃神騙鬼搏人買單

啱,基金的確唔係俾窮人買
學你話濟,無返幾千萬學人買基金?
得,2800囉

我好老實,我未有料買落嗰啲高額基金到
只係天外有天、人外有人
的確有呢種產品存在,唔到我買咁解
自己都係跟其他師兄買收息股

而我講之前咁多
都係唔想有人學我當年咁
燒錢買教訓
窮人係無資格懶收passive income
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞