派息基金9厘回報 點解會咁著數 《基金新寵兒 投資100萬月收7600元》

108 回覆
4 Like 48 Dislike
信aa
2800 ok
正野嚟, 有朋友前幾年買左呢類基金, keep住有15%回報, 年頭仲買埋樓, 我上年入左隻中低風險嘅都有8%

其實股市入面識玩嘅一年賺20-30%都唔係難事, 最緊要靠專業分析同埋夠本, 自己冇時間做咪專業嘅幫手, 大家都有賺
有無人認真講下
more 點入手
佢用呢20-30%回報借埋LOAN去入市應該好快可以超越誠哥
加息環境死就死呢d先,貼市既人5年前已經玩緊,就玩完先會開喇叭益大家
的確有好多人借錢投資, 你買樓/炒樓俾首期借錢投資, 只不過個個都咁做啲人就當係正常
反而轉一轉個投資模式, 借錢投資落基金就咁大反彈? 借錢唔係問題, 做重要係衡量過風險
Aa狗?
50萬本槓桿買200萬債,當你8% x 4倍。
但一爆既過,default 既話連本金輸200萬。咁都覺得值搏?
50萬本槓桿買200萬債,當你8% x 4倍。
但一爆既話,default 既話連本金輸200萬。咁都覺得值搏?
咪又係叫你buy income and growth 咁買唔係問題 但唔會經保單買囉
當唔係借錢買 而項投資嘅風險係咪極高?
一系列目前低息環境下都要出到8,9息以上發債既公司組合而成既基金,你覺得果d實力係點?
派息基金預期派息4到9㢆都有,派9厘的風險係派息基金/債券基金中算高,因為佢買的債券評級較低/有部分資金有買股票,但佢風險同股票基金/股票比算低,所以睇你用佢同咩比投資風險。
此基金派息由基金經理酌情決定。派息或從基金資本中支付,或實際上從資本中撥付股息。這即等同從閣下收入及/或原本投資金額或從金額賺取的資本收益退回或提取部分款項。這或令每股資產淨值即時下降,及令可作未來投資的基金資本和資本增長減少。

[url]http://invest.hket.com/article/1857568/10%高息基金%20透過「套現」派息[/url]
即係龐氏 有新人加入新資金就有錢分
呢d基金 話派息咁高 事實上羊毛出在羊身上 佢係從你個本扣出黎俾你

俾個例子: 你100萬本 個基金賺左5%,再係你個本度扣3皮出黎 咁咪儲夠8皮俾你 相對你個原先個本 咪有8%回報囉

但你個本就會從100萬變成97萬

所以呢d,其實都係賣個啅頭姐
派息基金唔同債券wor

債券通常到期俾番個本你

但基金個價可升可跌

最worse就係好似上面巴打咁講賺息蝕價
信果啲人都傻
傳銷騙局
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞