cctvb新聞部啲人,識唔識英文?

264 回覆
1161 Like 5 Dislike
印象中講完韓國就差唔多講侵仔
依家開新聞台?
網上個時間係無綫出街嘅實時
朝早8點你寫香港早晨就得
屌,冇報
依家好似冇咗啦
個source係大氣電波o既?
確認6點半有就可以投訴fake news
可能cctvb照copy大陸啲新聞翻譯呢

大陸無神論
可以投訴了 英文都唔識
自由是來自黨的
無線胡亂翻譯美國總統講話,於新聞報道中,無線翻譯美國總統講話指:"我們相信我們的特權是來自法庭"。

但是實,美國總統原文是:"We believe that our Liberty is a gift from our Creator and that no government can ever take it away"

當日美國總統發言: https://youtu.be/ZGe_kruSFEg?t=5m8s
無線胡亂翻譯美國總統講話,於新聞報道中,無線翻譯美國總統講話指:"我們相信我們的特權是來自法庭"。

但是實,美國總統原文是:"We believe that our Liberty is a gift from our Creator and that no government can ever take it away"

當日美國總統發言: https://youtu.be/ZGe_kruSFEg?t=5m8s

通訊局必須向無線作出嚴重處罰,反影此嚴重錯誤翻譯。

已send
傻啦 支那嚟講
自由係特權嚟 所以佢係無譯錯
政治完全正確
袁花又要寫薯仔文
證明CCTVB班仆街有mon住呢到,但自己柒就柒啦,上一次譯錯日文又比我捉到斷正

想問好耐
個講台左右兩支黑色野咩黎???
tvb 新聞部全體生癌死絕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞