cctvb新聞部啲人,識唔識英文?

264 回覆
1161 Like 5 Dislike
重點唔係「6」 而係冇「報道」
6點半新聞作文
留名
cut 咗段新聞頭個 part 出來,報個個叫『李朗怡』應該唔係新時代人
https://drive.google.com/open?id=1Hi6ba5vLF7BsvgSG5W4HNo1-j_byAgXm
李朗怡肯定唔係新時代人,係CCTVB做咗好耐(起碼有網頁有佢2009 cap圖),去國外國讀一年書。
佢地英文最叻嗰隻係印度狗褚簡寧
自由呢家嘢佢都係唔識架喇
遲啲係咪可以直接無視原文,想作乜就作乜
摺柒咗佢啦cctvb
訴已投
正常人點會係cctvb撈新聞
即係話暗示自由係民到係特權
英文都咁
有時會有配音取代原聲嘅咪任佢作?
無綫先唔會咁得閒做粵語傳譯
好多時都係外電通訊社配埋英文畀佢
立法會嗰啲係官方提供
好明顯係特登抺黑
弊在冇咗亞視之後香港人好似唔知隔離三台都有新聞呢
以前都尚且有亞視新聞競爭下
世界盃全民裝有線個陣好多人都會睇下9台
而家就好似腦退化晒 個個淨係睇83台
佢仲係繁體字都應該感恩
段估你唔會睇都唔睇d內容就掉出街啩
你以為佢唔識英文?
佢想揾位入你咋,話你知法庭點審鳩你都得,你有冇特權就睇我咋
許智峰898
https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180507/s00001/1525692368701

【短片:網上熱話】無綫新聞錯譯特朗普發言 網民發起向通訊局投訴

新聞報道最重要是準確,但近日有網民發現,無綫(TVB)新聞報道美國總統特朗普的發言時,字幕翻譯出錯,發起向通訊事務管理局(通訊局)投訴。有網民指,涉事片段將特朗普所說「我們的自由是造物主賦予的禮物」,錯譯為「我們的特權是來自法庭」。據報,被指出錯的片段,已從無綫新聞網頁刪除。通訊局向《明報》證實,截至今午5時,已接獲20宗相關投訴。本報另正向無綫查詢。

被指出錯的是無綫電視翡翠台,於前日(5月5日)播出的6點半新聞報道。該則報道指,特朗普在美國全國步槍協會周年大會致辭時承諾,他在任期間,國民擁槍權不會被削弱。

其間,報道播出特朗普的發言「We believe that our liberty is a gift from our Creator(我們相信我們的自由是造物主賦予的禮物)」。但中文字幕則將此句翻譯成,「我們相信我們的特權是來自法庭」。

有網民在連登討論區發帖,上載涉事報道連同字幕的截圖,並附上美國白宮上載到YouTube的片段連結,指無綫新聞將「liberty」(自由)錯譯成「特權」,又把「Creator」(造物主)錯譯成法庭,質疑翻譯者「一係就廢,一係就有心抹黑人」。

其後有網民發起,向通訊局投訴無綫新聞「誤導觀眾」,甚至批評無綫「直頭係捏造新聞」,並提醒其他人投訴時要寫清楚節目名為「6點半新聞報道」,才會獲受理。更有人指,「故意扭曲外國元首發言外交層面可以好大件事」,應透過facebook向美國駐港領事館反映。

至昨晚,有網民指無綫已從網頁刪去被指出錯的片段,但之後有人貼出相關連結,可見報道文字版仍保留於無綫新聞網頁。另facebook專頁「LIHKG 討論區」今午上載截圖指出,5月6日播出的無綫新聞,相關字幕已改回正確翻譯。

通訊局回覆本報查詢指,截至今午5時,共收到20宗相關投訴,主要是不滿無綫新聞錯誤翻譯美國總統特朗普的發言,誤導觀眾,通訊局會按既定程序處理有關投訴。本報亦正就事件向無綫電視查詢。

記者朋友你好
係CCTVB做果D全撚部都係畜生
狗閪既野佢地都做啦,呢D野濕濕碎啦
其實cctvb用邊本字典可以出特權同法庭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞