中學生公開信投訴老師歧視普通話

133 回覆
816 Like 8 Dislike
老師好快俾人照肺,收warning,之後都無老師敢咁做。
可圈可點原來可以咁用
己經好多年無係北區聽到學生用廣東話溝通了
幾年前情況都只係局限於小學生
依家?當年d小學生上晒中學新一批小學生又係用普通話溝通
咁搞法香港過多一兩代應該就會換晒「新血」
屌你老母 真心越嚟越火滾
香港不嬲個個講普通話 識普通話係輔助工具
而家變到香港人一撚定要用普通話serve你班大陸喱?
你嚟旅行我都忍你 屌你老母成班湧落嚟生仔乜乜柒柒
喺度落地生根 搞到d學校要就撚哂你班仆街 一有人話下你就呱呱嘈玻璃心 以前我小學都有好多大陸細路同班 人地都會努力學廣東話英文 希望趕到進度 屌你老母而家要我地就返你轉頭? 你要用普通話唔該你滾回去
咁鐘意大陸既唔該唔好留係香港
提早處理事件係咪叫人踢佢地出校
咁撚鐘意蝗語點撚解要落香港

btw,如果今次嗰幾個老師真係出事香港真係無得救
字都唔識寫學人投訴人
不知幾多人幫呢班人爭取緊改種族歧視條例,要包埋班新移民同教學語言。

到時無一間學校可以講廣東話

左膠死全家
國父都講粵語
成班傻仔畀共產黨洗左腦走去講普通話
我手寫我心都咁撚廢
所以話,大陸人真係好易認,細個已經覺得大陸人個種樣衰同柒味係畫左係塊面到,一睇就認到,仲方便過d狗裝晶片 。大個左難免同佢地接觸多左,先發覺原來睇字都已經認到佢係咪大陸喱,咩連署連絡,屌你老母睇字都聽到d鄉音
諗真,除左狗國,狗話仲係邊到有地位 ,邊有國家d人on9到有人話唔講學狗吠
真係 一睇就知係蝗
但依家見到中小學生蝗化 好心痛
Miss Wan 好好人
「可圈可點」...都唔識解...
返去讀 黨八股文
連登仔咁熱烈傾
但有無連登仔真係會send封信去支持返老師 定講完就由得個post沉
th初中全蝗語
撐老師
支持老師
咪撚柒鳩亂炒人呀 呢啲先係真香港人兼好老師
邊撚個垃圾蝗講埋啲歪理
咁威威豬唔當面講要用匿名信?
你唔鋸咪當面講
據理力爭囉
宜家又要淆底做鍵盤戰士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞