中學生公開信投訴老師歧視普通話

133 回覆
816 Like 8 Dislike
難分曲直
有英文口試,普通話試,咁會唔會有廣東話試?
咁以便幫助非港人融入香港丫

批鬥老師
蝗語本來就低賤,唔存在所謂歧視
睇到一頭霧水
咁大個人
可圈可點都唔識用
莊閒不分
打倒反動學術權威、繁體階級主義
老師大法好
我細個讀書落咗堂都要講英文
可圈可點唔係咁解㗎細路
上面屌完個老師,下面又話可圈可點,我就嚟睇到精神分裂
希望個老師唔會冇得撈
甲寅年總理中學教職員

頂住呀 我地支持你
撐你呀 王老師
根本啲中小學生俾大陸人換哂血
上次去上水街市食飯 俾甲寅啲女仔撞親
冇講sorry不得止 仲要用普通話講「操」
一啲家教都冇
玩ig 句句都簡體字又懶係抑鬱咁
係校內使用普通話係哩間學校既教學要求,
正如考試及格升班,要有良好操行一樣
嗰老師只係重申哩個要求,做唔到/唔想做就應該選其他學校讀,邊撚忽有歧視
隨住普教中環境成長個班細路長大,呢d事只會越來越多,而且唔只學校,會係全方位衝擊香港本身既廣東話文化
一睇就知用拼音打
連署
讀好啲書先啦 成語又用錯 字又寫錯
支持兩位老師繼續打擊普通話
講中曬而家啲蝗嘅心理
Po Choi
中國人最喜歡偷換概念了!中國人在祖國連個屁都不敢放,「權」字不敢寫,連想都不敢想,口裡說祖國好,卻曉得用腳投票,好一些的去了美加,差一些的也去了英國日本,不上不下的,就來到香港咯。來到香港,又因為最看不起中國人的就是中國人,就常常主觀認為人家也瞧不起他們,有權這有權哪,不逞就又叫嚷著公平、自由那些他們自己也搞不懂是什麼的鬼東西來東拉西扯。再不然就用「大家都是中國人」這類主觀妄想來發難想要鬥倒鬥臭別人、佔了便宜還賣乖、充分顯露出其深入骨髓血脈中以鬥爭為樂的精神。這種極端的既自卑又自大的種族,在生物史上都是沒有的。人家老師老好心提你幾句、你心裡不舒坦了、回到家裡就日思夜想非得要在網路上上綱上缐鬥死自己的老師、還說人家歧視你用普通話呢。誰不知人家並不是因為你的語言而歧視你,而是正正因為你現在這些行為而順帶歧視你的語言。還中一哩。我看去小一重讀一遍要好。
講中曬而家啲蝗嘅心理

轉撚番正體先貼啦屌那星
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞