中學生公開信投訴老師歧視普通話

133 回覆
816 Like 8 Dislike
曲線證明普教中係失敗
可圈可點
連同聯不分
家政呢科已經摺緊
老師最細都四十幾

老野點會比人炒
食屎啦支那狗
Po Choi
中国人最喜欢偷换概念了!中国人在祖国连个屁都不敢放,「权」字不敢写,连想都不敢想,口里说祖国好,却曉得用脚投票,好一些的去了美加,差一些的也去了英国日本,不上不下的,就来到香港咯。来到香港,又因为最看不起中国人的就是中国人,就常常主观认为人家也瞧不起他们,有权这有权哪,不逞就又叫嚷着公平、自由那些他们自己也搞不懂是什么的鬼东西来东拉西扯。再不然就用「大家都是中国人」这类主观妄想来发难想要斗倒斗臭別人、佔了便宜还卖乖、充分显露出其深入骨髓血脈中以斗争为乐的精神。这种极端的既自卑又自大的种族,在生物史上都是没有的。人家老師老好心提你几句、你心里不舒坦了、回到家里就日思夜想非得要在网路上上纲上缐斗死自己的老师、还说人家歧视你用普通话呢。谁不知人家并不是因为你的语言而歧视你,而是正正因为你现在这些行为而顺带歧视你的语言。还中一哩。我看去小一重读一遍要好。

明明係直線
甲寅的老師加油!
為你們驕傲
唔使講 撐啊sir
唔知點解篇文讀落好唔順
呢位支那人睇支那人睇得好透
支持老師
Po Choi
中国人最喜欢偷换概念了!中国人在祖国连个屁都不敢放,「权」字不敢写,连想都不敢想,口里说祖国好,却曉得用脚投票,好一些的去了美加,差一些的也去了英国日本,不上不下的,就来到香港咯。来到香港,又因为最看不起中国人的就是中国人,就常常主观认为人家也瞧不起他们,有权这有权哪,不逞就又叫嚷着公平、自由那些他们自己也搞不懂是什么的鬼东西来东拉西扯。再不然就用「大家都是中国人」这类主观妄想来发难想要斗倒斗臭別人、佔了便宜还卖乖、充分显露出其深入骨髓血脈中以斗争为乐的精神。这种极端的既自卑又自大的种族,在生物史上都是没有的。人家老師老好心提你几句、你心里不舒坦了、回到家里就日思夜想非得要在网路上上纲上缐斗死自己的老师、还说人家歧视你用普通话呢。谁不知人家并不是因为你的语言而歧视你,而是正正因为你现在这些行为而顺带歧视你的语言。还中一哩。我看去小一重读一遍要好。

呢位支那人睇支那人睇得好透

香港人黎架
十年
有冇讀緊嘅巴打講多啲
甚至都唔識
That's why 唔應該用文盲語言,真係會蠢
撐呢位老師
屌你喺香港24小時講普通話係做乜撚野
學校又講乜鳩普通話,香港學校緊係廣東話行先
普通話外語嚟㗎咋 看得自己那麼高
香港人母語係廣東話
屌依家啲學生滿口普通話 仲要口臭到仆街 極度梗耳
公開信
但用secret page出加無留署名就知佢中文有幾好
真係以為公開俾人睇既信就叫公開信
格式都錯都仲敢叫信 仲要公開俾人知自己柒
建議用筆畫,睇個細蚊仔連d詞語都唔識。應該從生字學起
王潤強呢條仆街落選民建聯議員黎 咁就想洗底? 收皮啦
支持老師
呢d 先配得上叫老師
屌啲中國留學生真係咁
開會有鬼佬照講普通話
講緊佢係英國讀大學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞