姐夫正傳 (125)

1001 回覆
48 Like 5 Dislike
我反而覺得iw淨主題可以再做好d
Thanos個理念係叫交代到呢個人嘅動機
例如titan以前嗰幕
只係可能同情同明白佢
但以主題黎講唔太深入
對我黎講gotg theme=所有7,80年代舊歌
完全封鎖咗佢 睇唔到佢留言 但quote啲回芝士壽司嘅人係咪都會quote埋芝士壽司

所以我唔完全封鎖
廢事quote到佢
俾機會佢回
其實有樣野想問 如果thor都係打算突襲 同埋當佢唔知劈唔劈得入 點解唔試下劈無裝甲護住嘅手關節 而要劈個心口 搏劈斷手唔係實際d咩
Ant-Man果首都好正
Infinity War有度Doctor Strange打Thanos都有用返DS soundtrack個style
斷手唔一定死 智想殺Thanos

但如果佢無左手套 都係個大隻d嘅titan 姐 萬一劈唔入個胸甲咪仆街
所以Thanos咪話you should go for head
我幾同意你睇法
但我只係睇左一次IW唔肯定會唔會又再有唔同睇法
CW我唔肯定將意見分歧同埋個人私怨(?)放埋一齊係咪好事
其實套戲入面都連住無問題但我係度諗如果可以再focus落英雄個私心位會唔會再好d
一套電影有佢背後既主題/道理去穿插的確可以提升套電影既內涵
不過我自己覺得個storytelling做得好已經係好電影
望返以往兩套avengers其實都係好classic既superhero movie
ca2,3就真係背後有佢地想探討既議題
今次以The journey of Thanos為題, 係理念上都幾充分
係睇觀眾客觀上接受, 定係連情感上都會接受
係 所以咪話本身對Russo bro大期望
我嗰陣睇完a1雖然無乜內容覺得但已經覺得滿分
因為嗰陣睇marvel片都係想睇打鬥同搞笑場面
係之後睇ca2 im3 ca3嗰d先覺得故事同人物發展仲精彩
版權就二個都可以用
但二間公司私底下協議各自用一
而個時見x men個快銀咁搶
都知唔夠鬥所以整死佢再同fox咁協議
其實意見分歧同埋個人私怨就係佢核心黎 你知bucky 係洗左腦先咁做 但你老豆老母咁樣死 你正常人都未必可以咁大愛話原諒佢啦
我本身未睇套戲都諗住ca一定係好人 但睇完我會諗 俾著自己係im, 都唔會放過bucky 所以成件事上無一邊係啱哂 兩邊大佬要開戰都好合理
我覺得iw講緊necessary evil 可能諗多左
其實咁都好
如果cw有柒銀
team im應該唔夠打
而家iw佢都唔算太有用
我覺得ross同政府係bullshit
但我幾中意thanos acknowledge返tony嗰下
佢當初整ultron唔係錯哂
我諗安排快銀唔鍾意入隊
平時自己流浪
,間唔中做助拳人黎幫手好似一輝咁
但佢又好難留底個妹係度難搞
但前面法案分歧同後面私怨分歧又兩樣野黎?
後面我當然明白
甚至可以唔理ws係咪洗左腦
IM幫父母報仇同cap唔俾佢唯一兄弟死出發點都係對自己重視既人既愛啫
Zemo Bp都一樣
性格問題,決定咗佢份人鍾意自把自為 如果佢同巨腸多啲溝通就唔會搞出個大頭佛
我覺得佢aou冇死
應該可以咁吹
team im有人勸佢
話簽左你同阿妹可以受保障
佢就會想跟team im
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞