[本土論述] 由上海既命運睇香港獨立論述

65 回覆
51 Like 0 Dislike
費唐不負責任地聲稱:上海之所以能聚集財富,就是因為排除了中國政府的管轄權。自治和法治是上海繁榮的根本保障,提供了中國轄區從未有過的人身安全和財產安全。上海如果落入國民政府之手,秩序和誠信都將不復存在。華裔居民缺乏自治能力,至少需要幾十年的訓政。訓政必須建立在憲法性文件《土地章程》之上,太平軍難民的後裔不是也不可能自由港的憲法主體。

Post已經講左
當時上海工部局直情要重金請佢黎上海到做市長
亦即係當時既上海精英都同意佢所言

咁你覺得佢講既會錯得去邊?
source?
一陣先
我要先針對 移民社會 呢點去講
先講一點, 本人唔完全反對新移民
但係
選擇呢個選項, 就會有相應既結果, 有好亦有壞

上海既衰落, 鬆散既移民社會結構為一主因
其大開中門既政策令到社會難以承受, 共同體更難去建成
香港要避免走上上海既後路, 就要變
要解決移民(難民)社會問題有兩個方法

1. 停收移民(難民), 將移民送返去支那, 再重新審批
最簡單理解, 唔多講

2. 價值轉向, 認同轉向, 政治取向
用香港文化去令到新移民認同為香港人, 去抗拒支那對香港既影響
亦即係本土論述既源點, 透過唔同既活動, 政治事件去宣傳香港人既獨特性
最終自我認同為香港人, 共建一個共同體

亦即係話, 以一個新移民既角度黎講
雖然我/我既父輩源自支那
當日我/我既父輩只係因為逃難而走落黎香港
但我既故鄉已經面目全非, 唔再係我所認識既故鄉, 走無可走
所以我係香港生根長大, 視香港為另一個家
但我見支那正要破壞緊香港既制度
為左守護我既家, 我要奉獻我自己, 以務求將自己成為呢個地方既公民

去到呢到, 佢已經唔再係難民, 佢係香港公民
按盧梭既理論而言, 佢就係公共意志淩駕個體, 實踐公民美德既典範

去到呢點, 香港都仲會係移民社會, 但就已經變左同上海唔同
社會已經分成外圈同內圈, 外圈為新移民, 內圈為共同體既公民
社會必需以內圈, 共同體為核心, 自然就要以共同體為優先
本土優先, 就係咁黎
個REPLY 去左第二度
唯有再貼過

先講一點, 本人唔完全反對新移民
但係
選擇呢個選項, 就會有相應既結果, 有好亦有壞

上海既衰落, 鬆散既移民社會結構為一主因
其大開中門既政策令到社會難以承受, 共同體更難去建成
香港要避免走上上海既後路, 就要變
要解決移民(難民)社會問題有兩個方法

1. 停收移民(難民), 將移民送返去支那, 再重新審批
最簡單理解, 唔多講

2. 價值轉向, 認同轉向, 政治取向
用香港文化去令到新移民認同為香港人, 去抗拒支那對香港既影響
亦即係本土論述既源點, 透過唔同既活動, 政治事件去宣傳香港人既獨特性
最終自我認同為香港人, 共建一個共同體

亦即係話, 以一個新移民既角度黎講
雖然我/我既父輩源自支那
當日我/我既父輩只係因為逃難而走落黎香港
但我既故鄉已經面目全非, 唔再係我所認識既故鄉, 走無可走
所以我係香港生根長大, 視香港為另一個家
但我見支那正要破壞緊香港既制度
為左守護我既家, 我要奉獻我自己, 以務求將自己成為呢個地方既公民

去到呢到, 佢已經唔再係難民, 佢係香港公民
按盧梭既理論而言, 佢就係公共意志淩駕個體, 實踐公民美德既典範

去到呢點, 香港都仲會係移民社會, 但就已經變左同上海唔同
社會已經分成外圈同內圈, 外圈為新移民, 內圈為共同體既公民
社會必需以內圈, 共同體為核心, 自然就要以共同體為優先
本土優先, 就係咁黎
六七暴動係共匪攪亂香港
唔好以為無人記得成大班暴徒拎住毛語錄周街走
係佢眼中,有社會問題,經濟放緩=衰落
即係我測驗拎80分,佢拎10分
大家都係一樣咁差
所以佢拎10分唔係問題
同埋我想講好耐
港英係60年代頭已經有哂計劃香港未來既規劃,包括中共成日打飛機話講既「六七暴動」令港英政策轉向惠民
點解60年代頭已經有呢種計劃?因為英國既殖民地部改變左政策,海外屬地都一併跟返英國國內政策
六七暴動可能有份加快推動,但港英政府本身就已經有咁既打算,所以唔洗成日拎六七暴動黎打飛機,仲未計所謂勞資糾紛根本就係共狗借機搞事
英國政府仲要出埋軍隊同SAS 去查封共狗既軍火庫,有炸藥有刀,呢啲全部有證有據,唔到你班五毛狗亂吹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞