[本土論述] 由上海既命運睇香港獨立論述

65 回覆
51 Like 0 Dislike
話說係某個POST到有人講香港由一開始係移民社會, 所以本土論述係垃圾
係講香港之前, 要先講講上海
點解呢? 因為香港既興起源於上海既衰落

先貼番之前個POST :
[90年前] 美國人 : “Shanghai is not China”
https://lihkg.com/thread/532771/page/1?ref=web

長文唔想睇唔緊要, 我簡略一下 :
上海之所以繁榮, 富有
係因為 排除了中國政府的管轄權。自治和法治是上海繁榮的根本保障,提供了中國轄區從未有過的人身安全和財產安全, 而呢樣係建基於條約體系
而呢樣野係由英美法國殖民者所建立
身居上海既平民猶如過客一樣
對上海無歸屬感
而本身上海唔完全係一個移民城市, 只係因為工部局人道主義既源故
先可以比佢地係上海住, 亦因為咁而變成左一個移民城市
當時上海工部局搵左 Stirling Fessenden 查德·費唐 出山去解決上海問題(因為國民政府要求交還上海)
費唐不負責任地聲稱:上海之所以能聚集財富,就是因為排除了中國政府的管轄權。自治和法治是上海繁榮的根本保障,提供了中國轄區從未有過的人身安全和財產安全。上海如果落入國民政府之手,秩序和誠信都將不復存在。華裔居民缺乏自治能力,至少需要幾十年的訓政。訓政必須建立在憲法性文件《土地章程》之上,太平軍難民的後裔不是也不可能自由港的憲法主體。中國應該頒布新的憲章,重申和確認自治團體的古老特權。
亦即係話, 只要統治者由英美法國人轉去另一班人上, 殖民地下既平民無法抵抗統治者B
如果統治者B係無能, 大仆街, 撕毀條約體系, 咁上海就會玩完
國民黨共產黨入城時, 無反抗
歷史最後證明左, 上海真係玩完

呢到停一停先, 去返香港
上海既條約體系, 就係類似聯合聲明, 一國兩制 等
太平軍難民, 類比番就係由50年代由支那落黎香港既難民
移民(難民) 城市就係咁黎
佢地正如上海既平民/難民一樣, 猶如過客一樣
對香港無歸屬感
而97前香港既繁榮正正因為港英既良好管治先做到
以前港英對平民好, 大家固然happy, 97後一段時間亦維持緊港英作風, 條約體系亦尚叫維持到
亦即係話, 上海既社會結構同香港高度相似
但現在, 形勢變左
由白皮書, 到人大釋法, 以至到聯合聲明失效, 甚或者支那無視WTO 承諾
支那正係到撕毀條約體系, 國際社會的共識正在迅速瓦解
一國兩制 既存在同當時上海工部局面臨既局面類似
一旦失去國際共識的保護(include 支那), 香港(上海) 就會成為最大輸家
亦出現左同上海同一個問題 : 平民(難民) 無法抵抗統治者中共

如果香港人唔做D野, 仲維持宜家種社會結構(難/移民社會), 咁香港就會步上海後塵, 走向衰落
變成一個眾多編戶齊民當中一個或幾個賦稅特別重既郡縣,獻出自由貿易的殘餘財富

咁香港應該點做呢?
又同本土論述, 香港獨立有咩關係
下回分解 (太眼訓 )
Too long
雖然好長但係都試下睇, 見你咁有心寫
講下感想得唔得
可以幫到我寫得再好d
正解

管既只可以係精英

所以日本,星加玻,97年既香港咁成功
臭閪支那依家呢
你地臭閪支那上海一日最多兌幾多美金
同臭閪支那做貿易
呢點就係馬克思主義者,大支那膠一直以黎既盲點
你將太多野都視之為偶然

歐美先進過中原,係好彩
歐美勁過中華,係好彩
上海咁繁榮,係好彩

支那人dna盡現
搞唔成就懶個天
睇黎我講得唔好
唔止呢點
進軍臭閪支那市場係俾臭閪支那共匪黨建既踏腳石
五毛me係鬼仔(on99屌喇星)

咁臭閪支那一日最多匯到幾多錢美金呢
真正訓政既得40年到,而且係訓政唔哂

泛民就係英國人訓政落黎既產物
只可惜形勢再變
所以需要新既野
華人唔得亦有其深層既原因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞