[本土論述] 由上海既命運睇香港獨立論述

65 回覆
51 Like 0 Dislike
英國對香港既訓政其實無認真做過

要認真培養對該土地既歸屬感,最佳方法就係當軍
日本對台灣同韓國就有類似既做法
繼而形成左今日既民主社會
我唔係話港英錯,而係有d位佢可以做得更好,但呢個位將要由我地去填補番

二戰後,港英政府既做法大可分為兩個階段
第一階段,就係將香港視為另一個上海
以上海失於共產勢力既經驗下,盡力抵抗共產勢力係香港既擴張
67暴動後,就完善埋社福制度
呢點係當時上海工訓局無做到既野

第二階段,就係為香港迎接全球化
1989年後,共產勢力退敗已成定局,冷戰結束
建基於支那會一路一路咁開放既前提下
適逢香港正要主權移交
港英對香港既做法就係培養係呢方面既人才
將香港定為支那全球化既先鋒
泛民就係呢種戰略下既產物
寄望以國際共識,去保護香港

然而,好景不常
今時今日,支那既行徑話比我地知
佢唔會再開放落去
所以我地就需要新既論述,新既戰略思維
二戰後美國同蔣介石有私怨+對共匪支那有極錯誤幻想 (要到2018先有少少訓醒既積象)
香港共匪滲透 (67暴動)
共匪上世紀70年代通過UN DQ左香港個殖民地資格
太多大中華膠 (民主回龜論騎劫大部分香港市民維持現狀既民意)

英國自顧不暇, 見到班支那人自己要死咪唔阻你囉
六七有好大程度係由共產黨民兵所發動
但民生困苦 呢點責不在港英
位時間內承受大批難民

社會環境一定轉差
*短
當時岩岩打完二戰,個個都窮無錢
何來搵資源?
見到嘉喜嘉既 reply 就知我寫左唔好
有個位需要比大家知,唔知就講唔到落去
所以要補返

殖民者為上海帶來繁榮,同時因為殖民者既離去而衰落
但難道上海本地人唔識自強既咩?點解佢地繼承唔到殖民者既自由民主傳統?
呢點就同歸屬感有關
以盧梭既語言黎講,就係個體意志淩駕公共意志,公民美德無法實踐,人民主權和社會契約論自然就唔work

上海無屬於自己既共同體
人效忠既對象除左自己之外就係家庭,對於社區多數係無任何責任感可言,人同土地之間無任何有機聯繫,又無西方城邦既公共道德
社會結構係鬆散
自然無法產生民主自治
對平民黎講,只有跪同埋走佬兩個選擇,唔係歸中就惟有歸英

亦都即係19才子講既小農DNA論

香港同上海都係屬於呢一種城市
上年我地會叫台灣人踩住香港人既屍體,向前走
咁我地又可唔可以踩住上海人既屍體,向前走
就係目前我地要做,要傾既野
你睇返由50年代開始
香港人口先啦
1945年 人口45萬
1950年 人口220萬
1961年 人口300萬

即使當時香港經濟起飛,但唔夠資源去應付咁突如其來既難民
完全合理

當然,67之後,港英都搞好左民生
佢地有責任,但背後有客觀事實所支撐
殖民者先係最唔想人民有共同體嘅想像
你講中左 香港-上海 移民城市既本質

所以先需要變
劉仲敬
後面成堆工會都係支那支助嘅,直情係有份推動啦
因為殖民者既英明統治,所以即使無共同體,都咁繁榮
Post到已經講左

英明既統治者離去,同時共同體又不能支撐
上海咪衰落左
反問返 如果唔關英美事
點解周邊地區發展得咁好?
而點解中共管理地理條件好既上海,香港會衰落?
而唔係人地日本,南韓,新加坡衰落?

事實中共就係禍害根源囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞