許智峯涉搶走女行政主任手機走入廁所

317 回覆
373 Like 3 Dislike
睇私密照
CCTV 見許智峯步步進逼 手繞過女職員腰間奪手機搶文件

據了解,奪手機過程1分多鐘,許智峯在立法會大樓2樓電梯大堂(近會議室1、即當日高鐵一地兩檢法案委員會會議場地),先趨前向一名政府女職員狀似要求索取其手上文件,女職員拒絕後,許智峯從其手上搶去文件。

許智峯隨即要求查看該女職員手機,女職員再度拒絕,並把拿着手機的手放在身後,許智峯步步進逼,要求女職員交出手機,女職員與許面對面下,一直向後退避開,但許智峯將女職員逼到大堂一端角落,其間曾把手繞過女職員腰間,試圖從其身後奪去電話,雙方身體一度貼近,最終經一輪拉扯,許智峯奪去手機。據了解,片段顯示有人目擊部分過程,但該人身分未明。

許智峯奪去手機後,走進2樓男廁逗留約16分鐘,離開時碰到黨主席胡志偉和運房局政治助理符傳富,胡志偉與許智峯交涉一輪後,許最終將該女職員的手機,交予符傳富。

On撚9
metoo
講咁多,如果換轉受害者係男性,譴責力度邊度會咁大
今次女權又乘機炒作話題,我睇應該係咁,除非唔係
依條友係咪智障,幾大呀

成個小學生呀咁

唉,好難堪
玩完
MeToo 硬
其實依家根本就係政府同建制派不停借故挑釁,如果泛民一旦忍唔到反擊(無論反擊力度幾細都好),政府同建制就會藉口生事DQ
卿姐出埋聲 玩完
[ 割席? ] 炮轟許智峯離譜 劉慧卿:不適合留在民主黨

前立法會議員、民主黨前主席劉慧卿接受本報訪問時表示,許智峯已不適合留在民主黨,也不適合繼續做立法會議員,她個人在對此事感到「好憤怒和痛心」,批評許智峯的行為「好差」、「好離譜」、「去到忍無可忍」 :「我覺得好難容忍呢啲行為,我自己做咗議員25年,我覺得唔可以咁樣做,我既唔明白(為何他這樣做),亦好憤怒...有冇搞錯?搞啲咁嘅嘢出嚟,真係好離譜。」

她強調, 自己只是一名民主黨普通黨員,民主黨有其程序處理,她知道民主黨今晚召開特別中委會討論事件,自己無權處理,除非召開黨大會要她投票。被問到若她有一票,是否支持革除許智峯黨籍,劉慧卿直言許智峯既不適合留在民主黨,也不適合繼續做議員,「其實我覺得佢唔適合(留黨),呢個好清楚,亦都唔適合留喺立法會。當然有啲人會覺得我嚴苛,呢個只係我一票啫。」
劉慧卿指,如果許自己退黨是其個人選擇,但民主黨也有一套程序,如果該黨中委會覺得有理由,可以表決通過凍結其黨籍,亦都可以由紀律委員會進行調查。她認為,民主黨要嚴肅處理今次事件,勿讓公眾失望:「要畀社會睇得到,民主黨係有規有矩,而且係會秉公辦理。」
她指收到很多市民的意見,尤其是中西區區議員伍凱欣今日在街上為民主黨籌款時,不少街坊上前向她們表達,對許智峯搶走公務員手機一事感到相當不滿。劉慧卿更批評許事後不肯向公眾道歉:「我作為一個普通黨員,我對佢咁處理好唔認同,佢唔肯向公眾道歉,呢件事係全香港都震驚。」除了市民,劉慧卿指也收到來自商界、專業界別的人士反映對事件很有意見,「大家係好震撼,大家唔明點解佢要搞啲咁嘅嘢出嚟。」
被問到事件對民主黨的傷害,劉慧卿回應稱街坊對民主黨的支持,是對一個政黨:「民主黨嘅底子係好厚,但市民對呢個人(許智峯)係好不滿,所以有啲街坊係分得開,但仍然要睇民主黨係點樣處理呢件事。」

搞到要棄卒保帥,許智峯

不誠實地?
諗定補選投唔投佩佩先
其實根本就係劇本黎, 民主黨同政府建制夾埋做場戲。 目的係轉移我地視線, 等我地唔再關心高鐵, 港珠澳大橋。成班戲子黎
盜竊入撚硬
睇個勢班泛民唔會保佢,等埋九龍西一齊補選
全城中伏了
是咪煙幕?
肯撚定為咗捧吳明欽個女啦
盜竊罪冇意圖永久剝奪唔夠告

不誠實使用電腦就入硬咁滯
連埋松泰長毛小麗

四區補選
睇個勢班泛民唔會保佢,等埋九龍西一齊補選

民主黨開中委會後強烈譴責 即時暫停許智峯會籍

立法會民主黨議員許智峯日前取走保安局職員政府手機。民主黨中委會周四(26日)晚召開會議後宣布,強烈譴責事件,決定即時暫停許智峯會籍,及將個案送交該黨紀律委員會處理。多名成員,並向事主及公眾鞠躬致歉。

民主黨認為,許智峯粗暴無禮,欺凌冒犯女事主,嚴重損害民主黨聲譽,行為極不恰當,有負公眾期望。紀律委員會將在21日內,商議是否革除其黨籍。在有決定前,許不能以民主黨身分發言,也不能在黨內投票。

在會議中途,許智峯一度離席,只稱一切由中委會決定,對其他提問概不回應。

有無腦呀佢
黎智英曾拍片盲撐保證許智峯「有幹勁有操守」

由《蘋果動新聞》在2016年9月4日上載,即立法會換屆選舉投票當日,片中黎智英和許智峯並排而坐,黎先多次強調市民要「眼光雪亮」,其後就「力銷」當時嘅港島區候選人許智峯,稱「我對呢個人(許智峯)嘅幹勁,對呢個人嘅操守,對呢個人做事嗰種堅強,我係可以保證、可以承擔」,黎在片中又指許是「一片丹心」,稱「呢啲後生仔入咗去(立法會)會為我哋香港做事」。至於許智峯亦在片中稱,「從政嘅人要有良知」。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞