成日話MCU電影唔夠深度,不如講下點解無深度都吸引咁多人睇?

56 回覆
12 Like 32 Dislike
將睇戲同追求深度劃等號
根本同將讓座當做規矩一樣黐線
娛樂撚覺得藝術野懶有深度
藝術撚覺得娛樂野Cheap
咪都係踩緊第二邊, 藝術野同娛樂野仲存在咪得
出現比例都好合乎市場需要呀
你問點解市場需要係咁, 點解喜好分佈係咁, 咁真係多數人多數時間要既係娛樂唔係藝術呀嘛
咁身為小眾既藝術撚係咪高級D?
身為小眾既藝術撚係咪有文化D?
會咁諗既人已經衰左, 低級左, 無文化左
同意一套戲除咗文本思想仲有好多嘢可以欣賞(雖然Marvel運鏡同配樂真係好撚流水作業hea貨),要做一套睇得爽嘅片都唔係一件易事,爆谷片唔一定代表差,所以都係以戲論戲,正如Mad Max一樣係爽片,但氣氛、Pacing都高班好多。

人人追求嘅嘢唔同,有人覺得一套戲節奏差、無內容、炒大雜燴,有pt嘅點解唔屌得?如果一套戲假大空、虛偽鄉愿、左膠,又點解唔踩得?一碌鳩打沉爆谷片的話咁係打飛機啲人戇鳩。

口味好個人,但的確有好多電影語言、調度係大眾睇戲只當娛樂唔認識,唔可以調返轉話呢啲嘢唔存在/無意思。
Popcorn Movie講咩深度
傻仔 D人睇詩睇小說睇文學都唔係為深度去睇咖
要深度我唔去睇聖經讀phd?
BVS
黑豹大把深度囉
唔信追返之前post
Watchmen呢
所以唔係經典
MOS BVS拍聖經有意思過MCU d卡通片
真正鍾意電影既人,一定會鍾意DC電影,一定會鍾意佢既電影宇宙
當係娛樂片就算,乜嘢最佳電影真係得啖笑
正正因為冇深度先喺呢個商業社會生存到。
消費大眾大多數花錢花時間購買逃避社會既幾小時,
你用一大堆時間堆砌講個社會點點,
大眾唔係呢個口味。
然而,MCU唔夠深度係事實,呢個只係客觀陳述,
但班條撚屌一聽到自己鍾意既野受攻擊就玻璃心發作。
只不過係口味問題。
MCU有d做得唔錯,不過係小數,大部分都係太過工式。
不過唔能夠唔承認,成個舖排係現代電影界壯舉。
未來睇返轉頭會好似star war咁有自成一套既次文化。
個擺位好差
原來D POSTER真係設計得好差,張張都差唔多咁
DC每個鏡頭都係有諗過先拍

MCU咁樣打法個個角色既性格好唔突出,唔似做緊戲
商業娛樂片主打深度,我係唔係搞錯咩?
玩深度既係藝術片,或者劇情片,去睇歐洲戲或獨立片啦
賣名氣
美國戲d poster 張張都差唔多
特別係呢d 大美國主義片

最特別反而係nolan batman

有質感
你講唔夠深度,咁要幾多先夠
所謂有深度只係有思想想表達,令人反思遮
阿豬阿狗都可以拍有深度既電影,睇你想唔想拍遮,但有深度不等於好電影
laughing gor之潛罪犯都有深度架,但明顯整體唔掂,
MCU已經成功築成一個世界觀,以後係d個世界入面,
佢鍾意玩深度又得,純娛樂又得,任佢玩,dc死因係質素唔得,唔關深度事,唔關逃避社會事
佢就係有選擇,都拍膚淺野先攞命
冇用過dc比較
講真dc除左三部曲同watchman之外
都係又冇深度又唔成功既商業片
相反mcu都有佢既主旨
eg.美隊講官僚、im講和平
但只係輕輕帶過
佢係一系列極成功既商業片
但激發唔到人思考或觸及人深處情感
佢唔會成為到好好既電影
而且佢繼續咁工式咁拍會成為惡性循環
觀眾又接受多左,行內人又繼續咁拍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞